Administraţie

Primarul Liviu Negoiță: „Cernavodă avea nevoie de acest proiect, care îmbină două necesități ale orașului”

Primăria Cernavodă derulează un proiect, în valoare de 7 milioane lei, care prevede revitalizarea orașului Cernavodă prin refuncționalizarea terenurilor destructurate și crearea de spații verzi pentru petrecerea timpului liber, investiție ce va fi realizată în proporție de 100% din bani de la bugetul local.

Scris de 
 pe data 
22 februarie, 2019

Terenul pe care se realizează proiectul este amplasat în orașul Cernavodă, de o parte și de alta a străzii Canalului între Dealul Sofia și Canalul Dunăre – Marea Neagră, pe o suprafața totală de 71.099 mp. Din suprafața totală, 7070 mp vor reprezenta alei pietonale, pistă și parcare de biciclete, locuri de joacă, foișoare, pavilioane, chioșcuri, platforme înierbate, podețe, amfiteatru, 2 scene și fântâni, iar restul terenului va fi ocupat de spații verzi frumos amenajate.

Potrivit primarului Liviu-Cristian Negoiță, Via Verde este unul dintre cele mai importante proiecte pentru Cernavodă și va fi gata până la mijlocul acestui an.

„Acest proiect îmbină două necesități ale orașului. Se crează un dig de protecție împotriva inundațiilor exact în zona unde canalul vine și intră în oraș. Am adus foarte mult pământ, am ridicat terenul, iar pe acel teren am creat o promenadă. 1 km de promenadă, ajunge până în port.
Realitatea este că noi trebuie să dăm valoare zonei respective, tot orașul Cernavodă este îndreptat doar către Centrala Nucleară, pe centru și atât. Am încercat să dezvoltăm puțin și zona portuară, mai ales că în Portul Cernavodă acostează în jur de 200 de nave de pasageri anual, fiecare navă cu cel puțin 130 de pasageri. Dintre acești, jumătate rămân la Cernavodă, pe ceilalți operatorul de turism îi duce la Constanța. Celor care rămân aici, la Cernavodă, în realitate, acest oraș nu putea să le ofere nimic. În curând, îi vom putea opri însă aici, vom avea cu ce să îi atragem, să viziteze promenada, să se plimbe”,ne-a declarat primarul Liviu Negoiță.

Edilul spune însă că, în primul rând, această promenadă este făcută pentru cetățeni, pentru că orașul avea efectiv nevoie de ea. „Cernavodeanul are nevoie de un loc de relaxare, de plimbare. Și, totodată, îmbinăm puțin și cu turismul, capitol la care Cernavodă este puțin mai neprivilegiat fiindcă trebuie să recunoaștem că nu suntem o zonă turistică. Această promenadă va fi prevăzută cu locuri de joacă, piste de biciclete, alei pentru plimbări, mobilier urban. Există și 3 foișoare, foarte multe bănci. Pe o anumită zonă, va fi făcut un podeț, un fel de estuar natural atunci când apa va crește. Fiindcă zona era mai înaltă, lăsăm apa să pătrundă, dar o dirijăm. Acolo vor exista nuferi, vegetație, iar peste va fi un podeț”, a mai adăugat Liviu Negoiță.

 

Actualitate