Primarul Dumitru Timofte: „Comuna Nicolae Bălcescu trebuie să intre în normalitate. Pentru asta mă aflu eu la Primărie”
Dumitru Timofte a câștigat, din postura de independent, Primăria Nicolae Bălcescu în urma unui scrutin parțial, organizat în vara anului trecut, după ce fostul primar a fost declarat incompatibil de ANI. Deși este doar de jumătate de an în funcție, Timofte spune că lucrurile au început să intre în normal în comuna Nicolae Bălcescu, iar proiectele sale încep să prindă contur.
– Domnule primar, a trecut jumătate de an din mandatul dvs. Se spune că unui primar îi trebuie minim două mandate să facă ceva: în primul își face proiecte, iar în al doilea le pune în aplicare. Așadar, e prematur să vă întreb de proiecte, lucrări?
– Din păcate, eu nu am avut luxul de a avea timp la dispoziție. Am preluat primăria din mers, după un an pierdut printre interimate și incertitudine. Oamenii au așteptări mari, nu mai au răbdare. Și îi înțeleg. După 10 ani în care efectiv nu s-a făcut nimic în comuna noastră, este greu să le mai ceri oameni să aștepte. Și până la urmă, ce să aștepte? Să trăiască civilazat? Să fie respectați și ajutați de administrația locală? Aceste lucruri ar trebui să facă parte din normalitate, iar eu pentru asta mă aflu la Primărie.
– Ce înseamnă normalitatea și cât de departe sau aproape sunteți de ea?
– Normalitatea înseamnă ca fiecare cetățean al acestei comune să se bucure de un trai liniștit, de condiții decente de viață și muncă. Normalitate înseamnă apă și canalizare în toată comuna, drumuri asfaltate, siguranță în spațiul public, școli și grădinițe moderne, servicii medicale de calitate. Eu am abordat lucrurile în forță. Așa că după șase luni de mandat, se lucrează la introducerea sistemului de canalizare în ambele localități. Urmează probabil anul acesta să începem și lucrări de asfaltare, avem proiectul aprobat din PNDL, trebuie semnată finanțarea. De asemenea, una dintre marile noastre dorințe este introducerea rețelei de gaze naturale în comună. Am comandat deja un Studiu de Fezabilitate, sperăm să reușim să găsim sprijin și finanțare pentru executarea lucrării.
– Vorbeați despre siguranța cetățenilor. Cum vedeți dvs realizarea acestui lucru?
– Nu e vorba despre cum o văd, ci despre cum am făcut-o. Fiindcă, în doar câteva luni de zile, am implementat la nivelul comunei un proiect de monitorizare video a ambelor localități și a celor două cartiere IAS. În momentul de față, nu mai există intrare și ieșire din comună care să nu fie monitorizată video, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Sunt peste 50 de camere video amplasate în toate punctele cheie, zone aglomerate, zone cu treceri de pietoni, școli și grădinițe, locuri de joacă, zone frecventate de hoți. Toate camerele sunt centralizate în două dispecerate moderne, unul în Nicolae Bălcescu și celălalt în Dorobanțu. Iar rezultatele încep să se vadă. În cazul comiterii de infracțiuni, autoritățile apelează la înregistrările noastre video. Apropo de asta, zilele tercute un consăteanu și-a pierdut portofelul cu bani și acte în centrul comunei. Camerele au surprins momentul, dar și pe alți doi cetățeni, un bărbat și o femeie, care au găsit portofelul pe jos și au plecat cu el. Dacă nu returnează bunurile găsite, vom sesiza poliția. De asemenea, anul acesta vrem să mai angajăm trei polițiști locali, deoarece compartimentul este acum incomplet.
– Sunteți primar independent. Ce relație aveți cu cei din conducerea Consiliului Județean Constanța, mai ales că știm faptul că toate alocările de bani se fac pe criterii politice?
– Aș fi vrut să spun că avem o relație cu CJC, dar nu o pot face deoarece ea nu există. De când am preluat mandatul de primar, CJC a locat zeci de milioane de lei primăriilor din județ, dar pentru Nicolae Bălcescu suma a fost ZERO. Am făcut mai multe solicitări, adrese, am avut întâlniri cu dl președinte Țuțuianu, dar totul a rămas la stadiu de vorbe și promisiuni. În cele 6 luni de mandat nu am primit niciun leu. Ar trebui să înțeleagă că fondurile nu sunt pentru Timofte, ci pentru proiecte necesare oamenilor.
– Pentru anul acesta, ce proiecte importante ați prins în buget?
– Avem câteva proiecte foarte mari. Unul vizează asfaltarea străzilor din comună, prin PNDL. Altul, pentru care am primit aprobare la finanțare de ma Ministerul Mediului, se referă la construirea de paltforme de gunoi de grajd. De asemenea, avem prinsă în finanțare nerambursabilă dotarea căminelor culturale din ambele localități. Avem prevăzut pentru anul acesta să facem lotizarea terenurilor din zona cimitir Nicolae Bălcescu și Dorobanțu, extinderea rețelei de alimentare cu energie electrică și iluminat public, amenajarea locurilor de joacă din comună, montarea căminelor cu apometre în satul Dorobanțu și multe alte proiecte.
- comuna nicolae balcescu
- dumitru timofte
- interviu