Constanța

Primăria vrea să oblige constănțenii să-și amenajeze în fața blocului sau în curte locuri speciale pentru europubele sau containere, accesibile mașinilor de gunoi

Foto: Viorel Ioan

Primarul Decebal Făgădău a inițiat un proiect de hotărâre prin care vrea să oblige asociațiile de proprietari/locatari, agenții economici și persoanele fizice să amenajeze locuri speciale pentru depozitarea europubelelor sau containerelor de gunoi, accesibile mașinilor de salubritate.

Scris de 
 pe data 
31 ianuarie, 2019

Potrivit proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea HCL nr.184/2013 privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, se vor modifica și reformula anumite prevederi, cu scopul de a „responsabiliza” atât operatorul de salubrizare, cât și cetățenii.

Prima și cea mai importantă modificare pare să îi afecteze pe toți constănțenii. Proiectul prevede că „asociațiile de locatari/proprietari, operatorii economici, instituțiile sau persoanele fizice sunt obligate să asigure locuri special amenajate dotate cu europubele sau containere speciale pentru colectarea gunoiului, accesibile mijloacelor de transport specializate”.

Mai exact, constănțenii care stau la bloc trebuie să găsească spații prin grădinile din zonă sau parcări pentru a amenaja astfel de locuri. Mai rău este pentru cei care stau la casă și care, probabil, vor trebui să facă unele modificări în curte, astfel încât mașina de gunoi să le poată ridica direct tomberoanele, care nu ar mai trebui scoase, ca până acum, în fața porții.

Este drept că sunt doar presupuneri, deoarece inițiatorul proiectului, primarul Decebal Făgădău, nu a venit cu alte detalii sau explicații. La fel cum constănțenii nu înțeleg de ce trebuie să facă ei aceste investiții din moment ce plătesc taxe de salubrizare.

De asemenea, proiectul interzice constănțenilor depozitarea deșeurilor provenite din activitățile gospodărești în alte tipuri de recipienți decât europubele sau containere speciale, în vederea ridicării și colectării de către operatorul de salubritate.

Nerespectarea obligațiilor de mai sus se vor sancționa cu amendă contravențională de la 400 la 800 lei pentru persoanele fizice și 500 și 1000 lei pentru persoanele juridice.

 

Actualitate