Primăria face bani pe spinarea constănțenilor… Mașini ridicate, amenzi de mii de lei, taxe prin sms, dar pe când și locuri de parcare?
Primăria Constanța și-a pus în gând să facă bani grei de pe urma constănțenilor, pe fondul unei mari probleme a orașului: lipsa locurilor de parcare.
Mai întâi, Primăria a instituit tarife pentru parcările publice și așa foarte puține din Constanța. Cei care parchează pe spațiile amenajate și nu plătesc, amenzi de până la 1.000 de lei. Apoi, șoferii care nu au unde parca și opresc sau staționează neregulamentar se vor trezi cu mașinile ridicate. „Distracția” se ridică în jurul sume de 630 de lei, plus amenda de circulație.
În toată această ecuație a amenzilor, Primăria Constanța se face că nu vede o necunoscută foarte importantă: când va construi parcări pentru constănțeni?
Primarul Decebal Făgădău va supune la vot consilierilor locali un proiect de hotărâre privind aprobarea „Regulamentului privind activitatea de ridicare, transport, depozitare a vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă de pe raza teritorială a municipiului Constanța”.
Potrivit acestui Regulament, ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă oe care polițistul rutier/polițistul local o poate dispune când vehiculul staționează neregulamentar pe partea carosabilă. Activitățile de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate / oprite neregulamentar în zonele nepermise din Municipiul Constanța se efectuează pe durata a 24 de ore.
Ridicarea vehiculelor nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în aplicare sau încetează în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane sau a animalelor de companie.
Cetățenii pot sesiza existența unor vehicule staționate/oprite neregulamentar la dispeceratul Poliției Locale. Polițiștii aflați în serviciu vor merge la adresa unde s-a sesizat autoturismul parcat neregulamentar pentru a-l ridica.
Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul autoturismului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare. Procedura de ridicare se consideră finalizată în momentul în care toate cele 4 roți ale vehiculului ridicat se află pe platforma autospecialei de ridicări.
Potrivit Regulamentului, tariful de ridicare a mașinii este stabilit la 450 lei; tariful de transport al mașinii – 120 lei, iar tariful depozitare mașini/zi – 60 lei/zi. Pe lângă acestea, șoferul va mai plăti și amenda rutieră pentru oprire și staționare neregulamentară. Autoturismele vor fi transportate și depozitate pe str. Vârful cu Dor, la cap de linia autobuz 5, în incinta SC Confort Urban.