Primăria Constanța, penalități de 20 milioane lei în 3 luni. Ce se putea face cu acești bani, în Constanța?
Cele mai bune afaceri se fac cu Primăria Constanța. Bineînțeles, pe banii constănțenilor, cei din ale căror taxe și impozite locale este achitat prețul incompetenței sau a șmecheriilor celor care ne conduc. Este dovedit de cazuistică, istoria recentă a administrației publice locale, dar și de puzderia de sentințe judecătorești nefavorabile.
Așa se face că în Constanța condusă de Mazăre și Făgădău, deciziile judecătorilor sunt facultative, iar bugetul primăriei este păgubit cu zeci de milioane de lei prin daune și penalități rezultate din neexecutarea hotărârilor magistraților.
Despre afacerea Primăria Constanta – Black Sea Special Purpose Entity a curs multă cerneală în presa constănțeană, în urmă cu mai bine de un an. Spusă pe șleau, tranzacția a fost demnă de bancurile cu proști: în loc să încaseze 5 milioane de euro pe un teren pe care trebuia să îl vândă, obligată de o sentință definitivă și irevocabilă, primăria a ajuns să plătească ea 4 milioane de euro cumpărătorului, cu titlu de penalități. Mai exact, și fără teren, și cu banii luați. În aceste condiții, cine nu ar vrea să facă afaceri cu Primăria lui Făgădău?
Afacerea Caraiman, de pe vremea lui Radu Ștefan
Povestea începe în 2007, când societatea comercială care deținea hotelul Caraiman din nordul stațiunii Mamaia, profitând de o prevedere legislativă care spunea că proprietarii spațiilor de cazare privatizate pot solicita achiziționarea terenurilor învecinate prin negociere directă cu administrațiile locale, cheamă în judecată Primăria Constanța pentru a-i fi vândut un teren în suprafață de 14.191 mp. Astfel, prin sentința civilă 3916/17.12.2012, Consiliul Local și Municipiul Constanța sunt obligate să vândă prin negociere directă suprafața solicitată, la un preț de aproximativ 350 euro/mp. Decizia judecătorilor a rămas definitivă și irevocabilă un an mai târziu, prin decizia 44/18.04.2013 a Curții de Apel Constanța, respectiv decizia 2812/25.09.2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Bineînțeles, Primăria Constanța nu a dat curs deciziei judecătorești, astfel că, în 27 august 2015, SC Black Sea Special Purpose Entity SRL obține o nouă sentință la Judecătoria Constanța prin care debitoarele sunt obligate la plata de penalități de 1% pe zi de întârziere din valoarea obiectului obligației. Adică vreo 50.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere. Deși penalitățile curgeau cu fiecare zi, abia după 93 de zile primarul interimar Decebal Făgădău a demarat procedura administrativă de vânzare a terenului. Suficient cât să se adune penalități de… 20.218.769 lei, adică peste 4,5 milioane euro. Această sumă a rămas bătută în cuie și bună de plată după ce Judecătoria Constanța a consfințit prin încheierea nr. 15945/20.10.2016 „obligația pârâților la plata către reclamantă a sumei de 20.218.769,16 lei (217.206,12 lei x 93 de zile), ca urmare a neexecutării de către pârâtă a obligației stabilite în titlu executoriu”.
Urmează executarea silită a Primăriei?
Chiar și după aceasta, Primăria Constanța nu execută hotărârea titlu executoriu (plata penalităților) și contestă executarea silită formulată de societatea în cauză, prin BEJ Stoica Constantin Gabriela Simona. Și de această dată, prin încheierea 124/05.01.2017, judecătorii au respins demersul Primăriei. Mai mult decât atât, în continuare, municipalitatea refuză să plătească daunele record stabilite de instanța de judecată, existând pe rol mai multe procese în acest sens.
Este de la sine înțeles că, în cele din urmă, după ce va epuiza toate căile de contestare, primarul Constanței, indiferent cum se va numi el, va trebui să scoată din vistieria orașului 4 milioane de euro pentru a-i achita societății comerciale Black Sea Special Purpose Entity. Asta pentru că fostul primar Radu Mazăre a sfidat legea, iar actualul primaru Decebal Făgădău a uitat să pună în executare, timp de 93 de zile, o sentință judecătorească definitivă și irevocabilă.
Din păcate, disprețul față de lege al conducătorilor urbei are costuri uriașe pentru constănțenii de rând, din buzunarele cărora se vor achita, în cele din urmă, aceste daune. Așa cum ne-am obișnuit, nimeni nu va da socoteală în fața cetățenilor, nimeni din Primărie nu va fi tras la răspundere, căci banul public este, în continuare, sacul fără fund al aleșilor iresponsabili. Milioane de euro se scurg astfel din bugetul local, dirijați către diferite societăți comerciale, în timp ce Constanța arată ca un oraș din lumea a treia.
- Decebal Făgădău
- Primăria Constanța
- radu mazare