Administraţie

Primăria Constanța merge la prosteală. Taxa de parcare, anulată de judecători, încasată în continuare

Deși judecătorii au anulat prin decizie definitivă regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din Constanța, declarând discriminatorie plata prin SMS, metoda de taxare este în continuare funcțională. Primăria Constanța susține că taxarea se face în baza unei alte Hotărâri de Consiliu Local Municipal, însă constănțenii susțin că este „japcă pe față“. De asemenea, mai multe persoane au făcut sesizări la Protecția Consumatorului, iar inspectorii au efectuat verificări la sediul Primăriei.

Scris de 
 pe data 
9 iunie, 2020

Încă din data de 25 martie 2020, magistrații Curții de Apel Constanța au dispus anularea definitivă a regulamentului, aprobat în 2018, prin care șoferii trebuiau să plătească o taxă prin SMS sau transfer bancar pentru un loc de parcare în oraș sau stațiunea Mamaia.

Judecătorii au motivat decizia declarând că plata prin SMS sau prin transfer bancar este discriminatorie.

Cu toate acestea, stâlpii cu panourile informative pentru plata parcării nu au dispărut din oraș sau din stațiunea Mamaia. Mai mult, la trei luni după decizia judecătorilor, plata parcării este activă, iar Primăria Constanța încasează în continuare bani de la cei care folosesc serviciul.

Existența panourilor informative a creat confuzie printre mulți dintre șoferi care, deși au aflat despre decizia judecătorilor, pentru a fi siguri că nu vor fi amendați, aleg să plătească. De cealaltă parte mai sunt șoferii și turiștii care nu au aflat despre decizia judecătorilor de anulare a regulamentului și plătesc de bună-credință.

„Ce fac ăștia este japcă pe față! Cum adică taxa e anulată, dar dacă trimiți SMS ei îți încasează banii? Pentru ăștia hoția e ca bună ziua“, a scris un șofer pe Facebook, care a încărcat și o poză cu mesajul de confirmare a plății prin SMS în ziua de 9 iunie, la ora 8.13.

Explicația Primăriei Constanța este că taxarea este în continuare valabilă și că aceasta este făcută în baza dispozițiilor unei alte Hotărâri de Consiliu Local, din 2017, modificată.

„Deși a fost anulat Regulamentul aprobat prin H.C.L. 235/2018, taxarea s-a făcut și se va face în continuare în baza dispozițiilor HCLM 221/2017 privind aprobarea unor tarife pentru plata unor servicii de utilități și conexe acestora prestate de catre SC CONFORT URBAN SRL, modificată prin HCLM 51/2019, acte administrative în vigoare. Plata parcării se poate realiza în continuare prin SMS la numarul scurt 7475, prin aplicația CT Parking sau online pe payment.uppark.io/payment“, este răspunsul transmis de Primăria Constanța.

Însă ceea ce nu li se spune șoferilor este că NU POT FI AMENDAȚI dacă aleg să nu plătească. Practic, la momentul actual, plata prin SMS este facultativă. Primăria Constanța a lăsat ca fiecare să înțeleagă și să creadă ce vrea, fără a anunța oficial că nu se mai pot da amenzi pentru neplata parcării.

Câteva persoane, care zilele trecute au plătit parcarea prin SMS și ulterior au fost informate că nu era obligatoriu, au trimis sesizări la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța. Având în vedere decizia instanței din luna martie, inspectorii s-au mobilizat și, în cursul zilei de marți, 9 iunie, au efectuat un control la sediul Primăriei Constanța, pentru a face verificări.

„Inspectorii CJPC au lăsat o invitație adresată Consiliului Local Constanța, de a se prezenta la sediul Comisariatului cu un punct de vedere formulat în scris referitor la perceperea taxei de parcare. În consecință, invitația CJPC a fost direcționată către entitatea invitată”, a transmis Primăria Constanța.

De asemenea, avocatul Felicia Ovanesian, cea care a început și câștigat procesul pentru anularea regulamentului din HCL 235/2018, susține că Primăria nu mai are niciun temei legal pentru a încasa taxa pentru parcare.

Din punctul meu de vedere, la acest moment nu mai au (n.r. – Primăria Constanța) nicio bază legală pentru a perceape o taxă pentru parcare. În primul rând, deoarece Regulamentul anterior referitor la organizarea, funcționarea și rezervarea parcărilor aprobat prin HCL nr.107/2015 a fost abrogat expres prin HCL nr. 235/2018 (anulat de instanță), iar potrivit art. 64 alin.3 din Legea nr.24/2000 anularea acesteia din urmă nu repune în vigoare regulamentul anterior.

De asemenea, regulamentul anterior aprobat în anul 2015 nu reglementa și nu impunea obligația de plată a tarifului de parcare pentru parcările publice, ci reglementa doar taxa pentru rezervarea locului de parcare de reședință și posibilitatea închirierii parcărilor comerciale și publice, după caz, către persoane fizice sau juridice, respectiv către instituții și autorități publice.

Totodată, nici HCL nr. 221/2017 modificată nu poate constitui temei pentru perceperea tarifului de parcare în prezent, întrucât aceasta reglementează strict cuantumul tarifelor pentru plata unor servicii de utilități publice și conexe prestate de către Confort Urban Srl, nu și obligația utilizatorilor parcărilor publice de a plăti un tarif de parcare.

Ei (n.r. – Primăria) știu asta, dar merg la prosteală. Dacă nu ar fi știut, dădeau amenzi. Este foarte simplu“, a explicat Felicia Ovanesian pentru Constanța de Azi.

 

Actualitate