Constanța

Primăria Cluj face 10 noi parcuri, de 3 ori mai mari decât Parcul Tăbăcărie. La Constanța a dispărut jumătate din parcuri

10 proiecte pentru parcuri/zone de agrement se află în derulare în acest moment în Cluj-Napoca și vizează o suprafață totală de 110 ha.

Scris de 
 pe data 
1 iulie, 2019

Primăria Cluj-Napoca anunță că a demarat procedurile legale pentru realizarea a 3 noi parcuri:

• Parc Bună Ziua – 7,8 ha
• Parc Zorilor – 1,2 ha
• Parc Est – 46,19 ha (inclusiv amenajarea malurilor pentru Lac 1, Lac 3, pârâu Becaș și legăturile aferente)

10 proiecte pentru parcuri/zone de agrement se află în derulare în acest moment în Cluj-Napoca și vizează o suprafață totală de 110 ha.

Având în vedere faptul că Parcul Est este prevăzut în Planul Urbanistic General, nu mai sunt necesare studiile de oportunitate și se va trece direct la realizarea Planului Urbanistic Zonal, a Studiului de Fezabilitate și a proiectului tehnic.

Primăria Cluj-Napoca a realizat studii de oportunitate pentru identificarea celor mai bune amplasamente în vederea amenajării de noi parcuri în cartiere.

În comparație, cel mai mare parc din Constanța, Tăbăcărie, a fost redus în ultimii ani de la 59 de hectare la 47 hectare, diferența fiind înghițită de construcții, City Park Mall și alte investiții imobiliare. De asemenea, niciun alt parc din oraș nu a scăpat de defrișări. Parcul de la Casa de Cultură a fost sacrificat pe jumătate pentru construirea unei biserici, parcul de la Gară – scenariu tras la indigou. De spațiile verzi din cartiere nici nu mai poate fi vorba, iar zonele cu verdeață din stațiunea Mamaia au fost rase pur și simplu de pe fața pământului.

În același timp, Primăria Constanța nu a venit cu nicio amenajare de noi parcuri sau spații verzi, existând o singură promisiune pentru un așa-zis Parc Carol, zona Edificiului Roman cu Mozaic, dar care a fost abandonat din lipsă de fonduri.

De asemenea, observăm ușurința cu care Primăria Cluj construiește noi parcuri având un Plan Urbanistic General care îi permite să dezvolte orașul cu o viziune clară, fără a mai fii necesare studii de oportunitate. În schimb, la Constanța, lipsa acestui Plan Urbanistic General nu generează decât haos urbanistic și anomalii arhitecturale precum clădiri și turnuri de sticlă în zona istorică, blocuri de 10 etaje în zone de case, investiții imobiliare chiar pe ruinele vechiului Tomis.

Deputatul constănțean Bogdan Huțucă îl acuză în acest sens pe primarul Decebal Făgădău că nu are nicio viziune privind dezvoltarea orașului, făcând referire directă la investițiile care se fac la Cluj-Napoca în parcuri și spații verzi.

„Domnule primar Făgădău, dumneavoastră vedeți ce vor să facă „fraierii” ăia de la Cluj? Auzi prostie să umple orașul cu parcuri, spații verzi, lacuri de agrement, când rechinii imobiliari ar face orice să ridice blocuri și betoane pe orice colț de iarbă. Câte turnuri s-ar fi putut construi pe cele 100 de hectare, ce cartiere de blocuri ar fi răsărit, dar acolo n-ai cu cine, domnule… Să rămână ei cu parcurile și verdeața lor, că pe mâna domnului primar Făgădău noi  vom ajunge să ne plimbăm pe sub balcoane imaginându-ne coroane de castani.

Lăsând gluma la o parte, situația Constanței este tragică. Nu tristă, nu apăsătoare, ci de-a dreptul dramatică. Într-un ritm galopant, orașul a fost supus unui continuu atac al rechinilor imobiliari care cu sprijinul primarului și administrației PSD au devorat orice parc și spațiu verde din Constanța.

Mai grav este faptul că defrișarea continuă, iar primarul Decebal Făgădău își apără cu îndârjire statutul său de drujbar șef al orașului. Consilierii locali PNL au depus încă de anul trecut un proiect de hotărâre prin care îl împuterniceau pe primarul Făgădău se se folosească de orice pârghie legală  pentru a achiziționa terenuri la Primărie și a le transforma în parcuri și spații verzi. Răspunsul primarului? A refuzat până și să pună proiectul  pe ordinea de zi, nici gând de a investi în parcuri”, a declarat Bogdan Huțucă.

 

Actualitate