Prima țară care interzice minorilor să folosească telefonul mobil mai mult de 2 ore pe zi. „Vom avea generații de depresivi”
Guvernul de la Beijing a anunțat că va interzice minorilor să își folosească telefoanele mobile mai mult de două ore pe zi.
Anunțul a dus la o scădere subită a prețurilor companiilor tech chineze pe bursă, relatează Reuters.
Administrația Ciberspațiului din China (CAC) a anunțat miercuri că dorește ca furnizorii de dispozitive smart să introducă un așa-zis zis „mod pentru minori”, în esență un program care ar interzice copiilor și tinerilor sub vârsta de 18 ani să acceseze internetul pe dispozitivele mobile între orele 22:00 și 06:00.
Furnizorii ar fi de asemenea obligați să limiteze timpul total pe care minorii îl pot petrece pe telefoanele lor, potrivit reformelor propuse de CAC. Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani ar urma să aibă voie să își folosească telefoanele doar două ore pe zi, cei cu vârsta între 8 și 16 ani o oră, iar cei mai mici de atât ar primi doar 8 minute zilnic.
„Implementarea adecvată a acestor noi cerințe de reglementare va necesita eforturi considerabile și costuri suplimentare, iar riscul neconformării va fi, de asemenea, foarte ridicat. Prin urmare, cred că companiile de internet ar putea lua în calcul să interzică cu totul accesul minorilor la serviciile lor”, afirmă acesta.
În ultimii ani, autoritățile chineze au devenit din ce în ce mai preocupate de ratele de miopie și de dependența de internet în rândul tinerilor. În 2021, guvernul a limitat accesul copiilor și a tinerilor sub vârsta de 18 ani la jocurile video la un maxim de o oră în weekenduri.
Psihologul Marius Rusu spune în interviul pentru Europa Liberă că nu rețeaua de socializare provoacă depresie și anxietate, ci felul în care e utilizată. Acesta atrage atenția că puterea exemplului este uriașă, iar copiii nu fac altceva decât să-i imite pe adulți.
Deși nu suntem conștienți, această dependență ne afectează, a avertizat psihologul Mihai Copăceanu într-o postare, pe pagina sa de pe Facebook:
„Suntem dependenți grav de telefoane mobile.
Și dependența aceasta ne afectează aproape toate aspectele vieții într-un mod patologic clar: ne afectează gândirea, somnul, viața personală, a cuplului, a familiei, relația cu copiii, jobul,etc, ne face mai impulsivi, mai furioși și depresivi din păcate mai singuri și izolați social! De fumat sau alcool te mai lași, de telefon, nu!
Îl folosim dimineața, seara, pe tot parcursul zilei, noaptea dacă ne trezim (unii dorm cu tel in pat) și mergem la baie cu telefonul. E groaznic!
În seara aceasta, un concert de muzică clasică în centrul orașului. Aproape jumătate dintre cei așezați pe scaune erau conectați la telefon și deconectați de la concert. Filmau!
În trafic, 2 din 4 conducători pe care îi văd, în orice oraș, au telefonul în mână-la volan-ok, Avem o lege, polițiștii au dat câteva amenzi atunci, la câteva zile după aplicarea legii și atât. Vedem polițiști la volan cu telefon!
Nu mai amintesc de elevi, studenți sau profesori care folosesc telefonul în timpul orelor, de cupluri care ies în oraș la masă și până așteaptă mâncarea, fiecare utilizează propriul telefon.
Simt că nu au ce să își mai vorbească. Atât de trist. Seara, toți cei din familie, unul cate unul sunt pe telefon și tabletă.
Mă întristează când părinții permit copiilor mici de nici 2 ani să butoneze telefonul în timpul mesei că e youtube sau desen animat. De aceea nici nu au poftă de mâncare, pentru că nu se conectează cu mâncarea!
Asociația Pediatrilor Americani de vreo 6 ani a publicat un Ghid în care atenționa părinții că ” TELEFONUL NU E O JUCĂRIE”, că nu se recomandă să fie folosit de copiii sub 3 ani, iar cei între 3 si 5 ani maxim 1h/zi! Cum? Da, max 1h/zi! ups.
De fapt, întreaga umanitate suferă malformații cognitive, emoționale și sociale, antropologia se schimbă sub influența nefastă a telefoanelor!!!”
- psiholog