Preotul Eugen Tănăsescu: „Ce treabă aveți voi cu donația preotului, că primește 1 leu sau 1 milion de euro? (…) Biserica e a săracilor“
Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, sare în apărarea Bisericii, acuzând de manipulare și „manevre de presă“ prezentarea unor sume uriașe de bani pe care le fac unii preoți din vizitele la domiciliu cu ocazia sărbătorilor religioase importante, cum ar fi Boboteaza.
Un articol în care un preot, sub protecția anonimatului, dezvăluie că unii slujitori ai Bisericii pot strânge în 2-3 zile sume care sunt cuprinse între 2.000 şi chiar 6.000 de euro, în funcţie de parohie, l-a determinat pe Eugen Tănăsescu să aibă, din nou, o ieșire virulentă la microfonul postului de radio.
Preotul Tănăsescu, cel care i-a numit „muiengiști“ pe protestatarii din Piața Victoriei, îi transformă pe colegii săi în victime ale unei mari conspirații. „Asistăm la o vânătoare de vrăjitoare. Noi preoții suntem puși în situația de a fi vânați ca niște vrăjitoare. <Băi, cât câștigă părintele? Ce donații primește el?> Dar de când vă interesează pe voi ce face omul cu banul lui? (…)
Ce treabă aveți voi cu donația preotului? Că primește 1 leu, că primește 1 milion de euro… Nu contează. Ce treabă aveți voi?! (…) Mă duc la unul bogat care-mi zice <Ia dom’le 100 de milioane pentru biserică!>. De când e treaba voastră asta?“, a spuns Tănăsescu, revoltat, dând dovadă că legile fiscale și ideea de contribuție la stat îi sunt total necunoscute.
„Ce vă interesează pe voi ce fac oamenii cu banii lor? Dar știu de ce vă interesează, pentru că Biserica nu vă este dragă, vă încurcă. Vă încurcă pentru că Biserica a rămas singura instituție care face rezistență morală în acest popor, restul este praf!“, a mai adăugat el.
„Fac treaba asta (n.r.- presa) pentru a stârni invidia săracilor. Ei știu bine că Biserica e a săracilor și construiesc o manipulare. Dacă Biserica e a săracilor, construiești o imagine negativă preotului, dând-ul drept bogat. Săracii știu foarte bine: viața preotului e mai transparentă decât viața în clădirea Guvernului“, spune victima manipulării mediatice, care omite să spună și cât de „sărac“ este șeful său, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Petrescu.
De asemenea, Tănăsescu nu se poate abține și aduce în monologul său subiectul salariilor fețelor bisericești, ridiculizându-i pe cei care susțin, pe bună dreptate, că preoții sunt plătiți din bani publici și afirmând că statul român este un fel de chiriaș al Bisericii Ortodoxe.
„Cică preoții sunt plătiți din bani publici. Serios? Preoții primesc o contribuție la salarizare în cuantumul chiriei pe care statul român o plătește BOR (n.r. – Biserica Ortodoxă Română). Să nu uităm că statul român stă în bunurile Bisericii. Ca să lămurim treaba asta cu <preoții sunt plătiți de la stat>… Da, preoții sunt plătiți de la stat dar nu ca niște bugetari, adică în sensul că au niște obligații. Da, fișa postului spune că trebuie să meargă să sfințească casa, dar preotul e plătit ca o chirie. Că statul stă în bunurile bisericii. Contribuția la salarizare a fost stabilită de Cuza când a secularizat averile bisericii. Deci e un fel de chirie, tovarăși!“
Preotul-inginer-jurnalist face referire la faptul că, după 1990, BOR i-au fost retrocedate zeci de mii de hectare de pădure și teren agricol, dar și mii de clădiri. O avere colosală ce se situează undeva între 5-6 miliarde euro, amănunt, probabil, neinteresant pentru săracii care știu foarte bine cât de transparentă e viața preotului.
În discursul său, tovarășul Tănăsescu omite câteva aspecte importante, cum ar fi faptul că, în compensație, ca urmare a acelor retrocedări, statul finanţează inclusiv învăţământul teologic. Este vorba despre 33 de seminarii şi 11 facultăţi teologice, pentru care costurile sunt uriașe. Un alt aspect, și probabil cel mai important, ocolit cu nerușinare de duhovnicul sărac Tănăsescu este acela că Biserica beneficiază din partea statului şi de fondurile necesare reabilitării lăcaşurilor de cult ori a celor destinate noilor construcţii, sume care depăşesc cu lejeritate nivelul a 13 miliarde euro, ridicarea Catedralei Neamului fiind unul dintre cele mai elocvente exemple.
La toate acestea se adaugă și faptul că BOR nu plătește taxe și impozite la stat pentru mai nimic. Totodată, salariile personalului clerical costă statul peste 570 de milioane lei anual.
Mai jos puteți urmări emisiunea și declarațiile integrale ale preotului Eugen Tănăsescu:
- biserica
- BOR
- preot Eugen Tanasescu
- preoti
- salarii preoti