Constanța

Prefectura Constanța, măsuri de prevenție împotriva coronavirus pe raza județului

Prefectul Constanței, George Niculescu. Sursa foto: Facebook/George-Sergiu Niculescu

Prefectura Constanța a informat că există personal medical în punctele de trecere a frontierei Vama Veche și Negru Vodă, urmând ca marți, 25 februarie, să fie detașați specialiști și în celelalte puncte de trecere a frontierei din județ. A fost asigurat personal medical în Portul Constanța și la Aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Scris de 
 pe data 
25 februarie, 2020

Într-un comunicat de presă, Prefectura Constanța că membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgență s-au reunit la sediul Instituției Prefectului – Județul Constanța, pentru a discuta măsurile care urmează să fie luate pentru preîntâmpinarea posibilei răspândiri a coronavirusului.

După consultări cu toate autorităţile competente și pentru a acționa cu eficiență, am hotărât în şedinta CJSU şi am transmis oficialilor din MAI şi Ministerul Sănătăţii un set de măsuri viabile pentru judeţul Constanţa.

În primul rând, stabilirea unor zone de carantinare bine delimitate, destinate persoanelor cu înalt risc de transmitere a infecţiei cu coronavirus. Astfel, au fost propuse trei spaţii de carantinare pe raza judeţului, care vor fi folosite la nevoie”, a transmis prefectul George Niculescu.

Sursa citată menționează că a fost verificată resursa umană medicală (medici și asistente), care să fie relocată în zonele de frontieră, pentru triaj epidemiologic.

În acest moment, există personal medical în PTF Vama Veche, PTF Negru Vodă, urmând ca mâine să fie detaşaţi specialişti şi la celelalte puncte de trecere a frontierei. În acelaşi timp, a fost asigurat personal medical în Portul Constanţa şi în Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa”.

Prefectura Constanţa a mai afirmat că măsurile preventive stabilite sunt oportune, având în vedere că judeţul are cinci puncte de trecere a frontierei la graniţa cu Bulgaria, cu patru porturi maritime cu tranzit crescut, în care acostează nave din toată lumea, cu membri ai echipajelor care provin de pe toate continentele şi un aeroport internaţional.

De asemenea, a fost constituit un grup de lucru activ, care se va afla sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică Constanța, cu rol de prevenție, intervenție și comunicare a situației în timp real. Din acest grup de lucru mai fac parte: ISU Constanța, SAJ Constanța, UPU Constanța, SJ Constanța, Spitalul Militar Constanța, Spitalul CFR Constanța, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Orășenesc Cernavodă, Spitalul Orășenesc Hârșova, IPJ Constanța, Garda de Coastă, IJJ Constanța, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis” Constanța, Comandamentul Flotei, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”, Serviciul pentru Imigrări al Județului Constanța, CJ Constanța.

Facem apel către toți cetățenii care prezintă simptome ce pot fi asociate cu prezența Coronavirusului și vin din zonele de risc, să apeleze numărul de urgență 112. De asemenea, îi rugăm pe toți, de la mic la mare, să respecte un minim set de reguli, extrem de important împotriva îmbolnăvirilor, care a fost făcut public și de Ministerul Sănătății:

  • Spălați-vă mâinile de multe ori. Dezinfectarea poate fi decisivă pentru prevenirea infecției;
  • Mențineți distanța de cel puțin 2 metri între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră;
  • Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile;
  • Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați mâinile;
  • Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament”, a transmis Prefectura Constanța.

 

Actualitate