Actualitate Constanța

Prefectul Niculescu: „Până nu o să fim responsabili și nu o să înțelegem amplitudinea acestui eveniment, nu vom scăpa de amenințare“

Prefectul Constanței, George Niculescu. Sursa foto: Facebook/George-Sergiu Niculescu

În timp ce lucrările pentru ridicarea spitalului modular militar de pe stadionul „Portul“ sunt în desfăşurare, prefectul George Niculescu a făcut public un rezumat al activităţilor desfăşurate în cursul săptămânii trecute pe raza întregului judeţ, anunţând că autorităţile implicate îşi fac datoria. De asemenea, pentru cetăţenii judeţului, prefectul a lansat şi un îndemn la responsabilizare şi conştientizare.

Scris de 
 pe data 
30 martie, 2020

În prezent, peste 100 de militari ajută la ridicarea celui de-al doilea spital modular din ţară, cel de la Constanţa fiind al doilea după cel inaugurat zilele trecute în Otopeni.

Județul Constanța va beneficia, în cel mai scurt timp, de o nouă facilitate medicală, cu aproximativ 55 de paturi, care va fi capabilă să trateze cazuri de COVID-19.

Până în acest moment, au fost ridicate mai multe corturi.

Ministerul Apărării Naționale sprijină activ sectorul sanitar din Constanța, iar pentru acest lucru, militarii merită toată aprecierea noastră! Împreună, vom trece cu bine de această provocare!“, a transmis prefectul George Niculescu.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, prefectul prezintă un rezumat al activităţii sale din cursul săptămânii trecute cu privire la gestionarea pandemiei de coronavirus la nivelul judeţului.

„Dragi locuitori ai județului Constanța,

Se pare că în fiecare săptămână avem de-a face cu un scenariu asemănător. Deja lupta împotriva COVID-19 a devenit un laitmotiv al activității noastre, dar acest lucru nu înseamnă că ne blazăm, că lăsăm garda jos. Dorința de a scăpa de acest dușman invizibil este tot mai mare, iar eforturile pe care le depunem cu toții, zi de zi, nu vor fi în van. Mai jos, vă rog să regăsiți o recapitulare a activității de săptămâna trecută, într-o nouă ediție a „Jurnalului de Prefect”.

Luni, 23 martie:
Am pornit săptămâna cu activitățile interne, pentru că Instituția Prefectului, după cum știți, are mai multe servicii subordonate, care trebuie să funcționeze în continuare eficient. Apoi, am avut intenția să organizez o conferință de presă cu jurnaliștii, dar am hotărât că, pentru siguranța tuturor, este mai bine să realizez această întâlnire în online. Astfel, am putut răspunde celor 25 de întrebări venite din partea jurnaliștilor locali, cărora le mulțumesc pentru implicare. Ziua s-a încheiat pe teren, la Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța, unde a sosit un avion cu români repatriați din Italia, iar apoi am mers la Techirghiol, acolo unde conaționalii noștri au fost carantinați.

Marți, 24 martie:
Mi-am aplecat atenția asupra unor chestiuni importante legate de activitatea Instituției Prefectului, după care am fost pe teren, alături de reprezentanții MApN, ca să găsim cel mai bun loc pentru amplasarea spitalului modular mobil. La întoarcere, am intrat într-o videoconferință prin intermediul căreia ne-a vorbit Președintele României, dl. Klaus Iohannis, iar apoi au luat cuvântul miniștrii din cabinetul Orban. Tema principală de discuție a fost personalul medical și cum putem proceda ca să beneficiem de resursă umană calificată. Apoi, am avut o întâlnire de lucru cu echipa mea, pentru că avem multe subiecte în care conlucrăm și încercăm să găsim cele mai potrivite soluții. Spre seară, am plecat din nou la AIMK Constanța, pentru sosirea unui nou transport umanitar din Italia, iar apoi m-am deplasat la centrul de carantinare unde aceștia au fost trimiși.

Miercuri, 25 martie:
M-am preocupat de buna funcționare a aparatului intern și am purtat mai multe discuții cu șefii serviciilor deconcentrate. Apoi, am participat la o emisiune, în direct, pe postul Radio SKY FM, în cadrul căreia am discutat despre cele mai importante subiecte legate de noul coronavirus. După aceea, am fost convocat într-o nouă ședință a Departamentului pentru Situații de Urgență, realizată prin videoconferință. Din nou am plecat și la aeroport, pentru că un alt avion venit din Italia cu români la bord a aterizat pe AIMK Constanța. O parte dintre pasageri au fost transportați la centrul de carantină din județul Constanța și 100 dintre conaționali, în județul Tulcea, după cum probabil țineți minte.

Joi, 26 martie:
Joi m-am axat pe activitățile interne din cadrul Prefecturii, iar apoi am fost la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, unde, alături de inspectorul-șef, col. Gheorghe Popa, am monitorizat activitatea din tot județul, cu precădere acțiunile legate de noul coronavirus, care implică o complexitate deosbită și în care sunt angrenate mai multe instituții de forță ale statului.

Vineri, 27 martie:
Vineri m-am ocupat de anumite aspecte de organizare internă, după care am fost pe teren, pe stadionul „Portul”, unde am observat cu bucurie că aportul militarilor din Forțele Navale Române este unul deosebit. În foarte scurt timp, aceștia s-au mobilizat exemplar, iar pe teren deja erau ridicate multe corturi. Apoi, am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții ISU Dobrogea, ai jandarmeriei și cu colegii mei subprefecți, alături de care am discutat despre transporturile umanitare. Seara s-a încheiat la AIMK Constanța, unde au venit două avioane cu români din Veneția. Cei aprox. 380 de pasageri au fost escortați către județele lor de domiciliu, iar întreaga operațiune s-a terminat târziu în noapte.

Sâmbătă, 28 martie:
În weekend, m-am dus din nou la spitalul militar modular, care va avea 55 de paturi, un aparat Real Time PCR și va trata cazurile ușoare și moderate de coronavirus. Despre acest subiect, dar și despre avioanele aterizate pe AIMK Constanța am vorbit sâmbătă seara, în direct, la Digi24, într-o intervenție telefonică. Am explicat de ce este important să avem un astfel de spital, dar și despre faptul că, până acum, 1.071 de români au fost repatriați folosindu-se aeroportul nostru.

Ne așteaptă, din câte se pare, alte săptămâni în care vom încerca să scăpăm de noul coronavirus. Acest lucru nu trebuie să ne descurajeze. Eu, personal, mă simt mai bine când știu că forțele de ordine își fac datoria, medicii sunt mobilizați și depun eforturi titanice, militarii ne sar în ajutor. Dar cel mai mult m-ar bucura să văd că toți constănțenii respectă regulile impuse prin ordonanțele militare. După cum bine știți, zilnic, în județ, se dau amenzi pentru nerespectarea acestor reguli. Oameni buni, până nu o să fim responsabili și nu o să înțelegem amplitudinea acestui eveniment, nu vom scăpa de amenințare. Așa că, vă rog, fiți responsabili și haideți să trecem, împreună, cât mai repede, de acest episod negru din viețile noastre!

Aveți grijă de voi și de cei dragi vouă! O săptămână cât mai bună și multă sănătate!“

 

Actualitate