Actualitate Constanța

Prefectul demontează fake news-ul despre intrarea în carantină a Constanței de la 1 iulie

În mediul online circulă o știre publicată de un blogger, profesor de jurnalism la Universitatea București, care anunță că județul Constanța va intra în carantină de la 1 iulie. Prefectul județului, George Niculescu spune că informația este falsă, nu a fost contactat de profesorul de jurnalism și nu a declarat nicăieri că această măsură va fi aplicată.

Scris de 
 pe data 
23 iunie, 2020

Lector doctor, profesor-cercetător în cadrul Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București și, culmea, autor al unui „manual de jurnalism online“, Horea Mihai Bădău a publicat, duminică, 21 iunie, pe blogul său o știre în care scrie, cu o cacofonie în titlu, că „Brașov și Constanța ar putea intra în carantină de la 1 iulie, dacă cazurile cresc în același ritm“.

În text, Bădău susține că „prefectul a spus că va introduce Constanța în carantină de la 1 iulie, dacă cresc cazurile în același ritm și a lansat un apel pe pagina sa de Facebook“.

În mod bizar, profesorul-cercetător pune în articol și postarea prefectului la care face referire, dar care este un apel la responsabilitate față de constănțeni, fără precizarea că județul va intra în carantină.

Pentru că știrea este distribuită în mediul online de tot mai multe persoane, prefectul județului Constanța, George Niculescu a dezmințit informația falsă publicată de profesorul-cercetător și autor de manuale de jurnalism, Horea Mihai Bădău.

„Am tot dreptul să îl întreb pe domnul profesor de ce face cea mai mare, cea mai crasă, cea mai gravă greșeală pe care o poate face un jurnalist, și anume să dezinformeze. (…)

Unde, domnule profesor, am afirmat eu, George-Sergiu Niculescu, faptul că județul Constanța va intra în carantină? De unde aveți această informație 100% eronată? M-ați sunat / mi-ați scris / m-ați contactat în vreun fel ca să discutăm pe subiectul COVID-19? Sau pe alt subiect?

Până ieri, nu știam cine sunteți, dar zecile de telefoane, zecile de mesaje venite din partea constănțenilor îngrijorați, care, într-un fel sau altul, nu mă întrebați cum, au citit articolul, v-au adus în atenția mea. Dezamăgirea este cu atât mai mare, cu cât dezinformarea vine din partea unui specialist în comunicare.

Un specialist în comunicare și jurnalism care folosește condiționalul optativ în titlul cu care vrea să facă senzație. Unde este deontologia care apare în dreptul dvs., în rubrica „Interese Științifice” de pe site-ul Universității București?

Mă aștept să publicați și această postare și, probabil, voi avea surpriza să aflu că prefectul de Constanța a mai declarat ceva senzațional. Sper, totuși, să mă înșel, iar lipsa de deontologie arătată în articolul recent să fie doar un episod izolat. Aveți niște tineri care vă ascultă, pe care îi formați pentru o branșă atât de grea, dar atât de importantă. Care este drumul pe care vreți să-i ghidați?

Așadar, domnule profesor, ce înseamnă deontologia?“, a scris Niculescu pe pagina sa de Facebook.

 

Actualitate