Poliția Constanța, presiuni și amenințări cu dosar penal la adresa Constanța de Azi. Ne cere dezvăluirea unei surse care incriminează PSD
Inspectoratul de Poliție Județean Constanța (IPJ), prin vocea comandantului Constantin Dancu și a agentului-șef Cosmin Olaru, a cerut ziarului Constanța de Azi să precizeze numele unei surse jurnalistice, care ne-a furnizat informații și dovezi privind anumite practici, nu tocmai legale, ale unuia dintre cei mai importanți lideri ai PSD Constanța. Refuzul nostru de a dezvălui sursele i-a nemulțumit peste poate pe șefii IPJ Constanța, care acum ne amenință cu dosar penal dacă în continuare refuzăm să furnizăm numele persoanei care ne-a dat informațiile. Lucru pe care nu-l vom face NICIOADATĂ!
În articolul de mai jos vă prezentăm o situație fără precedent în presa locală, în care libertatea de exprimare, dreptul la informație și profesia jurnalistică sunt supuse unor presiuni cu un puternic iz politic, executate de o instituție menită să apere și să protejeze drepturile cetățenilor. Astfel de practici pot crea un precedent periculos pentru libertatea presei din toate județele țării, acestea fiind menite să descurajeze, atât demersurile jurnaliștilor, cât și inițiativa de a furniza informații puse la dispoziție de eventuale surse.
- În ziua votului pentru alegerile europarlamentare, pe 26 mai, Constanța de Azi publica o știre cu titlul: „Turism electoral la Kogălniceanu. Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu aduce constănțeni și năvodăreni ca să umple listele suplimentare“.
- Horia Țuțuianu, care este și vicepreședinte al PSD Constanța și răspunde politic de localitățile Pantelimon, Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu era acuzat de primarul Anca Belu, într-o postare publică pe Facebook, că aduce alegători din alte localități pe listele suplimentare.
- Știrea fusese ilustrată cu două fotografii, puse la dispoziție de o sursă, în care apăreau o listă electorală suplimentară cu persoane domiciliate în Constanța, care au votat la secția de votare 483 din Mihail Kogălniceanu și trei bărbați care se îndreptau spre secția de votare. Informațiile și documentele publicate vizează posibile infracțiuni electorale ale președintelui săvârșite la alegerile europarlamentare din această primăvară de către Horia Țuțuianu.
- La trei luni după încheierea scrutinului de la europarlamentare, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța (IPJ), prin solicitări scrise și telefoane, a cerut ziarului nostru, sub amenințarea unui dosar penal, să dezvăluim sursele care ne-au pus la dispoziție informațiile și fotografiile din articol, sub pretextul că „afectează siguranța națională“.
Știrea publicată pe 26 mai 2019, relata posibile fapte de turism electoral în localitățile coordonate de Horia Țuțuianu. Apropiați ai acestuia luau alegători din orașe precum Constanța sau Năvodari și îi transporta cu mașina în comunele Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu pentru a vota. Miza era una uriașă pentru Țuțuianu, aflat la acea vreme în conflict direct cu președintele partidului, Felix Stroe. Acesta voia să obțină scoruri uriașe pentru PSD la alegerile europarlamentare în localitățile pe care le coordona pentru a avea argumente și muniție în lupta internă din propriul partid.
Surse din cadrul birourilor electorale din localitățile Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu ne-au sesizat această anomalie, existând secții de votare în care, până la orele prânzului, votaseră mai mult cetățeni din afara localității, lucru dubios dacă ținem cont că vorbim despre comune care nu sunt puncte turistice, economice sau industriale.
Și mai dubios era faptul că zecile de mașini care aduceau votanți din Constanța și Năvodari nu opreau doar la secțiile de votare ușor accedibile, așa cum ar face un alegător de bună credință, ci mergeau inclusiv în secții de votare aflate în localități îndepărtate, departe de drumuri principale.
Aceleași surse, care confirmau informațiile publicate de primărița Anca Belu privind practica președintelului Horia Țuțuianu, ne-au prezentat ca dovezi poze de pe o listă electorală suplimentară, care demonstrau că sute de constănțeni și năvodăreni votau în masă în localitățile păstorile politic de pesedistul Țuțuianu.
Deși, la momentul respectiv, prin publicarea informațiilor am semnalat public o eventuală ilegalitate, IPJ Constanța nu a mișcat niciun deget. Ba din contră, încă de la început ancheta a fost îndreptată împotriva publicației noastre, scopul polițiștilor constănțeni fiind acela de a afla cine a dat informațiile către ziarul Constanța de Azi!
Astfel, la trei luni după încheierea scrutinului de la europarlamentare, IPJ Constanța a transmis o ordonanță ziarului nostru, cerându-ne „comunicarea modalității prin care a intrat în posesia fotografiei unei file a listei electorale suplimentare de la secția de votare 483 din com. Mihail Kogălniceanu“.
Răspunsul oficial al ziarului Constanța de Azi, transmis la vremea respectivă către organele de anchetă, a fost următorul:
„Menționăm că atât Codului Deontologic al Jurnalistului, cât și jurisprundența Curții Europene a Drepturilor Omului reglementează clar datoria jurnalistului de a-și proteja sursele.
<<Protecția surselor jurnalistice este una din pietrele de temelie ale libertăţii presei (…). Absenţa unei astfel de protecţii ar putea descuraja sursele jurnalistice să ajute presa în informarea publicului pe teme de interes general. Ca urmare, presa ar putea fi incapabilă să joace rolul său esenţial de « câine de pază », iar capacitatea sa de a furniza informaţii precise şi de încredere s-ar diminua (…)”>> – Art10, Libertatea de exprimare – CEDO.
Prevederile CEDO nu par însă să îi intereseze foarte mult pe cei din conducerea IPJ Constanța, care trebuie să raporteze la partid „misiune îndeplinită”.
IPJ Constanța consideră că informațiile publicate afectează… siguranța națională
După trimiterea răspunsului nostru, agentul-șef Cosmin Olaru, cel care face cercetări în acest dosar, a revenit în luna septembrie cu o nouă ordonanță prin care ne spune că avem obligația de a ne dezvălui sursele în fața polițiștilor, invocând mai multe cazuri din jurisprudența CEDO. Ce nu spunea domnul polițist este că în acele spețe se face referire la informații ce țin de securitate națională, terorism, iar jurnaliștii respectivi au fost obligați să-și dezvăluie sursele prin hotărâri judecătorești, nu prin amenințările unui agent-șef de poliție.
Mai mult decât atât, în aceeași ordonanță semnată de comisar-șef Constantin Dancu, ziarului Constanța de Azi i se cere să prezinte și acordul scris al persoanelor care apar în fotografia publicată la articol, dar și identitatea jurnalistului care a publicat articolul.
Cele două ordonanțe vin din partea Serviciului de Investigații Criminale al IPJ, iar în cazul în care refuzăm în continuare să divulgăm sursele, șeful IPJ Constantin Dancu și agentul-șef Cosmin Olaru ne informează că ne încadrăm la Obstrucționarea Justiției și Favorizarea făptuitorului, fapte ce se pedepsesc cu amenzi și închisoare de la 3 luni, la 5 ani.
Domnule Dancu, știm că în acele fotografii apăreau membri PSD, care foarte probabil se aflau la limita legalității transportând oameni la vot, dar asemenea slugărnicie față de partid mai greu ne-a fost dat să vedem.
Având în vedere presiunie care se fac asupra ziarului Constanța de Azi, cerem public domnului comandant Constantin Dancu să înceteze cu amenințările și să-și respecte haina de polițist, chiar dacă scaunul pe care îl ocupă i-a fost asigurat de PSD Constanța.
Nu ne vom dezvălui sursele jurnalistice în nicio circumstanță, aceasta fiind o obligație, și nu doar o opțiune, ce garantează libertatea presei.