Politică

PNL decide astăzi dacă face Guvernul cu PSD sau USR. Iohannis le-a cerut liberalilor să aleagă PSD

PNL va decide astăzi cu ce formațiune să intre la guvernare: PSD sau USR. În timp ce liberalii sunt împărțiți în preferințe, președintele Klaus Iohannis le-a sugerat că PSD ar fi cea mai indică variantă pentru a forma un guvern.

Scris de 
 pe data 
8 noiembrie, 2021

Decizia liberalilor va fi luată în această seară în ședința Biroului Permanent Național. Potrivit surselor G4Media.ro, înaintea ședinței decisive, mai mulți lideri PNL au spus în partid că au vorbit cu președintele Klaus Iohannis, care le-a sugerat să formeze un guvern cu PSD.

Unii lideri liberali ar fi reticenți la formarea unui Guvern cu PSD care să fie condus de Nicolae Ciucă și îi sugerează lui Florin Cîțu ca, în acest caz, să preia funcția de președinte al Senatului, a doua funcție în stat, au mai precizat surse din partid pentru G4Media.ro.

CITEȘTE ȘI: PSD, de la „ciuma roșie”, la „forța democratică”. PNL îi spală de păcate pe pesediști

În momentul de față, președintele PNL Florin Cîțu evită să declare public care dintre variante i se pare oportună, declarându-se mulțumit de rezultatul discuțiilor atât cu useriștii, cât și cu social-democrații. Liderul liberal a înțeles că se află între ciocan și nicovală și că fiecare dintre variante are propriile vulnerabilități.

O guvernare alături de USR ar însemna în primul rând o majoritate critică, Cîțu aflându-se permanent la mâna grupării Orban, fără de care nu se pot obține voturile necesare în Parlament. În plus, USR ar rămâne rana deschisă și sângerândă de pe scurta carieră de premier al lui Cîțu, oamenii lui Cioloș fiind cei care l-au debarcat de la Palatul Victoria. De asemenea, tensiunile și acțiunile canibaslitice dintre cele două partide ar continua și s-ar accentua, ambele formațiuni căutându-și supremația pe același eșicher politic de dreapta.

De partea cealaltă, PSD ar fi partenerul cel mai compatibil pentru PNL. Ambele partide sunt formațiuni sistem, cu aparat administrativ puternic: primari, președinți de consilii județene și consilieri, ambele formațiuni au nevoie de finanțări puternice în teritoriu acolo de unde vin voturile. Marea coliziune dintre cele două partide constă mai degrabă între percepții și împărțirea sferelor de influență. PNL, însă, are o problemă gravă de imagine și electorală dacă se asociază într-o guvernare cu PSD, însă pagubele sunt evaluate la virgulă de experții din formațiunea liberală.

Actualitate