PMP cere desființarea pensiilor diplomaților și a indemnizaţiilor pentru limita de vârstă acordate deputaţilor şi senatorilor
Partidul Mișcarea Populară (PMP) a depus la Senat un proiect prin care propune anularea pensiilor de serviciu ale personalului Curții de Conturi, Corpului diplomatic, Avocatului Poporului și a indemnizațiilor pentru limita de vârstă ale deputaților și senatorilor, precum și modificarea cuantumului indemnizațiilor veteranilor de război, scrie adevărul.ro.
„Art. I. – La data intrării în vigoare a prezentei legi (1 decembrie 2018 – n.r.) se abrogă prevederile cu privire la: a) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă; b) pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi; c) pensiile de serviciu ale membrilor Corpului diplomatic şi consular al României; d) indemnizaţiile pentru limita de vârstă ale deputaţilor şi senatorilor; e) pensiile de serviciul ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice; f) pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari; g) pensiile de serviciu ale Avocatului Poporului”, se arată în proiectul de lege iniţiat de 18 parlamentari PMP printre care se numără şi senatorul Traian Băsescu.
Totodată, iniţiativa legislativă modifică și art. 1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, schimbând cuantumul indemnizaţiei pentru invalizii şi veteranii de război.
„«Art. 1 – (1) Invalizilor de război, veteranilor de război, văduvelor de război şi văduvelor de veteran de război li se acordă o indemnizaţie după cum urmează: a) invalizilor de război: – două câştiguri salariale medii utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate; – 1,5 câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate; – un câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărlor sociale de stat, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate; b) veteranilor de război: – 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; c) văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit: – 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; d) văduvelor de veterani de război, dacă nu s-au recăsătorit: – 25% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; (2) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) lit a) se actualizează ori de câte ori se majorează câştigul salarial avut în vedere la stabilirea acesteia.»”, se precizează în proiect.
De asemenea, propunerea PMP va modifica Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 privind recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor săi în caz de deces.
Astfel, urmaşii militarilor care au participat la acţiuni militare (indiferent de numărul acestora şi indiferent dacă au câştiguri salariale ori câștiguri din activităţi independente), să beneficieze de o indemnizaţie lunară egală cu solda funcţiei de bază brută sau cu salariul de bază brut pe care a avut-o cel decedat, în proiectul depus de PMP precizându-se că „în situaţia în care suma este inferioară câştigului salarial mediu brut, indemnizaţia este egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat” pentru urmaşii celor din armată care au decedat în acţiuni militare.
În forma actuală a Legii 44/1994 alineatele ce urmează a fi modificate prevăd următoarele: „Văduva de război care are dreptul la pensia I.O.V.R. în condiţiile legii primeşte, pe lângă această pensie, şi pensia de asigurări sociale. Soţul supravieţuitor al veteranului de război, care nu s-a recăsătorit, beneficiază de jumătate din indemnizaţia de veteran de război şi din renta lunară prevăzută la art. 13 şi 14, precum şi de jumătate din numărul călătoriilor gratuite la care avea ori trebuia să aibă dreptul, potrivit legii, soţul decedat. Văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit vor beneficia de 100% din indemnizaţia de veteran de război, dacă soţii acestora înaintea decesului nu au fost decoraţi cu ordine sau medalii de război ori cu Medalia «Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945»”.
Proiectul a fost deja înregistrat la Senat urmând a fi supus votului senatorilor, însă decizia finală va fi luată ulterior în Camera Deputaților.
- pensii
- PMP
- proiect lege