Actualitate

Planul Național de Reziliență al României, respins de UE. Politizarea fondurilor și propunerile de investiții nu au fost agreate

Vicepremierul Dan Barna a transmis că oficialii Comisiei Europene nu sunt de acord cu propunerile României din Planul Național de Redresare și Reziliență. Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune că Planul României nu a fost aprobat deoarece a fost politizat, cu distribuire de fonduri pe criterii politice.

Scris de 
 pe data 
22 aprilie, 2021

Dan Barna a anunţat că unele domenii propuse de autorităţile române pentru finanţarea prin PNRR au fost acceptate de Comisia Europeană, însă altele nu se încadrează în planul de redresare de după pandemia de Covid-19. Printre acestea se află domeniul „irigaţii”.

Vicepremierul a transmis că statul român încă discută cu oficialii europeni despre componenta „infrastructură”, care este una dintre cele mai importante pentru ţara noastră.

„Unele dintre teme au fost acceptate, despre alte teme Comisia Europeană a spus: dom’le, cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta. Irigaţii (ca exemplu – n.r.). Ei au zis nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca instrument prin care statele să se repună pe picioare după criza COVID. Şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au spus că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici. Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e o discuţie în curs legată de calibrare”, a afirmat Dan Barna, miercuri seară, la TVR.

Noua formă a Planului Național de Redresare și Reziliență nu a primit acceptul Comisiei Europene, spune și europarlmentarul PSD Victor Negrescu: „Din păcate, avem un plan politizat cu finanțări distribuite pe criterii politice în interiorul guvernului, în loc să vorbim de un plan național al României”, informează Mediafax.

„Noua formă a Planului Național de Redresare și Reziliență nu a primit acceptul Comisiei Europene. Nu o spun eu, ci a afirmat-o vicepremierul Dan Barna, care a confirmat că s-au primit foarte multe observații din partea executivului european. Chiar dacă au mai anunțat de mai multe ori finalizarea planului, acum guvernanții vorbesc de un nou termen, în a doua parte a lunii mai, deși termenul inițial era în aprilie. Evident, planul real este în continuare ținut la secret”, transmite Victor Negrescu.

Europarlamentarul social-democrat menționează că problemele sunt cele subliniate de mai multe ori în intervențiile sale publice, respectiv proiectele prezentate nu sunt suficient de mature pentru a fi implementate până la finalul lunii august 2026, reformele prevăzute nu au ținte clare sau obiective de parcurs conform cerințelor europene, țintele pe zona de digital și de mediu nu sunt clar definite, o parte din proiecte nu au fost susținute coerent și suficient.

Actualitate