Constanța

Plajele lărgite din Mamaia, calvarul turiștilor. Străbați 4 stadioane ca să ajungi la apă. În loc de nisip, scoici sparte

Turiștii care își petrec vacanța în Mamaia au avut parte de o nouă surpriză neplăcută (pe lângă prețuri și calitatea serviciilor turistice): plajele.

Scris de 
 pe data 
5 iulie, 2021

Lucrările de înnisipare și extindere au transformat plajele într-un calvar ce pare că nu se mai termină la propriu: sute de metri distanța de la șezlong la mare, iar în loc de nisip turiștii trebuie să meargă pe scoici sparte.

Înălțată cu cel puțin 2 metri și lărgite cu distanțe cuprinse între 100 și 300 metri, în multe situații turiștii nici măcar nu pot zări apa dacă aleg să e bronzeze pe șezlong. Iar distanța pe care trebuie să o parcurgi până la mare se transformă într-o adevărată probă de răzistență într-ale fakirismului dacă nu ai încălțări în picioare deoare nisipiul fin a fost înlocuit cu o amstecătură de pietricele și scoici sfărâmate.

Plajele pe litoral au fost lărgite considerabil. Asta a creat, practic, un teritoriu nou pentru România, dar a adus și o problemă nemaiîntâlnită: aceste suprafețe nu sunt cadastrate, nu figurează în acte și, deci, nu pot fi concesionate. Vor fi plaje „la liber”, ca acum 30 de ani, observă șeful Gărzii de Mediu. Și atunci, se mai naște o întrebare: cine face curățenie pe ele? 

„Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăsești acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat și este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfășoară aceste acțiuni ale statului, relația noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poți să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Și lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu niște studii”, a explicat la Digi24 șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. 

Acesta explică faptul că administratorul plajei nici măcar nu poate face curat pe noile suprafețe de nisip deoarece ar fi ilegal în sensul în care ele nu există în acte. „Nu poți cheltui bani publici pentru a igieniza o plajă care nu există scriptic nicăieri”.

Lucrările fac parte din proiectul „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”, implementat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, însemnând lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Vacanța deja a venit și oamenii vor merge la plajă, iar cei din HoReCa ar vrea să concesioneze aceste terenuri, numai că în situația de față nu se poate. Așa se face că vom avea plaje „la liber”, așa cum era acum 30 de ani. Oamenii se vor putea așeza „la liber”, spune Berceanu. 

Cadastrarea acestor terenuri nu este chiar simplă, pentru că peste câțiva ani, ne-am putea trezi că natura a „furat” din ceea ce am construit.

Actualitate