Petiție pentru modificarea ritualului botezului, înaintată Patriarhiei. BOR: „Nu este sinonimă și cu adecvarea la realitate.“
După ce un bebeluș din Suceava a intrat în stop cardiorespirator la scurt timp după botez, iar a doua zi a murit la spital, peste 64.000 de români au semnat o petiție prin care se cere modificarea ritualului botezului.
Inițiatorul petiției, Vladimir Dumitru, unul dintre membrii comunității Declic a declarat pentru Europa FM, că speră ca Biserica Ortodoxă Română (BOR) să accepte ca bebelușii să nu mai fie scufundați de 3 ori în cristelniță atunci când sunt botezați:
„Deja mulți preoți fac așa ceva, prin stropirea simbolică sau afundarea parțială, în orice caz într-un fel în care să nu mai ridice probleme de siguranță asupra sănătății sau chiar vieții bebelușilor.
Petiția nu este îndreptată împotriva bisericii, este strict în sensul sanitar. Eventual, dacă sunt părinți care ar dori să-i boteze în vechiul ritual, cu scufundare, este în regulă, dar să-și asume răspunderea în cazul în care se întâmplă ceva.”
Vladimir Dumitru spune că tonul discuțiilor cu reprezentanții BOR nu a fost unul chiar prietenos. În plus, unele persoane care nu au legătură însă cu Patriarhia, i-au întâmpinat cu proteste:
„La un moment dat, s-au făcut niște relatări referitoare la faptul că noi am fi incitat să vină la depunerea petiției și că urmăream altceva, de fapt. Ni s-a pus în vedere că de ce nu am așteptat terminarea anchetei legate de cauzele decesului bebelușului.”
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a spus că petiția a fost depusă la Cancelaria Sinodală și urmează a fi analizată, apoi formulat un răspuns oficial. El a menționat că depunerea unei astfel de petiții este legală, dar legalitatea nu este sinonimă și cu adecvarea la realitate.
Vasile Bănescu precizează că ‘’modul în care se desfășoară un ritual religios ține exclusiv de uriașa responsabilitate individuală și comunitară a membrilor unei Biserici, care trebuie să gândească și să materializeze singură (…) elementele ce compun structura practică a Tainei (Botezului) pe care o împărtășește/administrează credincioșilor ei’’.
Sursa: Europa FM