Actualitate Social

Petiție pentru interzicerea petardelor. „De ce trebuie să așteptăm să se întâmple nenorociri ca să luăm măsuri?“

Incendiul de la Constanța, în urma căruia un bloc a fost cuprins de flăcări și zeci de familii au rămas fără locuințe și fără mașini, a reactivat subiectul interzicerii petardelor în România. Incenidul a fost declanșat de doi minori, care s-au jucat cu materiale explozive în parcarea subterană a imobilului.

Scris de 
 pe data 
20 decembrie, 2021

Potrivit autorităților, doi minori, de 13 și 15 ani, sunt responsabili de incendiul ce a devastat un bloc de șase etaje din Constanța. Cei doi au fost surprinși de camerele de supraveghere din zonă în timp ce alergau prin parcare la momentul exploziei ce a declanșat incendiul. În urma audierilor, băiatul de 15 ani a fost arestat 30 de zile la domiciliu. Copiii au recunoscut că ei au declanșat focul și că au folosit în joacă un amestec exploziv pe care l-au preparat singuri.

Infracțiunea de care este acuzat băiatul se pedepsește cu 7 ani de închisoare. În ancheta incendiului, la audieri urmează să fie chemați și cei care au ridicat blocul, deoarece parcarea imobilului nu avea autorizație de la pompieri, iar clădirea are mai multe etaje decât sunt trecute în autorizația de construire.

În blocul ars locuiau 250 de oameni, care încă nu nu se pot întoarce în apartamente. Peste 20 de familii vor face Crăciunul în locuințe provizorii, pentru că ale lor nu mai pot fi locuite. De asemenea, unul dintre locatari este internat în stare gravă la spital.

O petiție online, prin care se cere interzicerea comercializării și folosirii petardelor pe întreg teritoriul României, a strâns, până la momentul publicării acestui articol, aproape 60.000 de semnături.

De ce trebuie ca mereu să așteptăm să se întâmple atâtea nenorociri ca să luăm măsuri? De ce nu putem face ceva încât să le prevenim, să le stopam cât mai avem ocazia? Azi poate ție nu ți s-a întâmplat nimic, mâine la fel, deci practic nu te deranjează. Ești dispus să aștepți ziua în care vei avea de suferit din cauza lor? Va fi prea târziu din păcate.

Adulți, copii, animale… atâtea victime căzute prada din cauza unor persoane iresponsabile, fără nici un strop de discernământ. Se poate face „spectacol” și folosind DOAR artificii. Comercializarea și folosirea pentru și de către persoanele fizice să fie doar în cazul artificiilor cu flacăra rece (care nu sunt periculoase). Restul tipurilor de artificii să fie folosite exclusiv de către persoane autorizate și doar în locuri special amenajate.

Haideți să nu mai fim indiferenți și nepăsători! Decese și persoane rănite pe șosele, decese și persoane rănite în incendii…..e cazul să adăugăm și petardele la rubrica cauza? Depinde doar de noi ce și cum va fi MÂINE!

CEREM INTERZICEREA COMERCIALIZĂRII ȘI FOLOSIRII PETARDELOR DE ORICE FEL, PE ÎNTREG TERITORIUL ROMÂNIEI!” este textul petiției pe care o puteți semna AICI.

În prezent, potrivit Legii nr. 126/1995, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, precum și pe cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut, adice cele care fac parte din categoria 1 și P1.

Pentru nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către persoanele fizice, Legea nr. 126/1995 stabilește amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.

Celelalte categorii de materiale pirotehnice, respectiv cele ce fac parte din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, pot fi folosite doar de către pirotehnicieni și numai în scopul pentru care sunt destinate. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 95/2011, în aceste categorii se încadrează și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.

Actualitate