Peste 3.000 de cereri pentru noile locuințe din cartierul Henri Coandă. Primăria impune criterii de departajare
Noile blocuri din cartierul „Henri Coandă” ar putea fi date în folosință în toamna acestui an și, deși sunt pregătite să găzduiască peste 1.300 de persoane, cererile depuse sunt de trei ori mai multe. Primăria a decis trierea candidaților impunând anumite condiții cum ar fi școlarizarea copiilor sau efectuarea analizelor anule gratuite.
Vineri, 23 martie, consilierii locali au aprobat transferul în administrarea Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa a unor imobile situate în cartierul „Henri Coandă”. Demersul este o primă etapă ce are ca finalitate darea în folosință a noilor locuințe sociale.
„S-au produs actele necesare în vederea predării în administrare şi uşor-uşor vom ajunge să predăm către beneficiari locuinţele din etapa a doua a campusului «Henri Coandă». După ce încheiem această etapă, vom trece la repartizare şi la semnarea contractelor. Aceste contracte vor veni însă cu ceva în plus, pentru că din prima etapă am luat şi bunele, şi relele, aşa că vom impune nişte condiţii. Încercăm astfel să integrăm campusul în viaţa oraşului”, a declarat primarul Constanţei.
Potrivit edilului, pentru noile locuințe, viitorii locatari vor trebui să îndeplinească anumite condiții cum ar fi obligația de a-și înscrie copiii la școală și de a-și efectua analizele anuale gratuite.
„Dacă nu duci copilul la şcoală, cu părere de rău, înseamnă că nu vrei să te integrezi. Comunitatea te-a ajutat pe tine, fă şi tu ceva pentru comunitate. Este un minim gest de recunoştinţă pentru comunitate să îţi educi copilul. De asemenea, statul român asigură acces la asistenţă medicală gratuită, prin acest set anual de analize. Trebuie să vii cu dovada că ţi-ai făcut analizele pentru că trăind într-o comunitate atât de aglomerată, riscul nu incide doar asupra individului, ci asupra comunităţii”, a adăugat Făgădău.
Totodată, autoritățile locale vor încerca integrarea locatarilor cartierului „Henri Coandă” în viața cotidiană și implicit în piața muncii prin cursuri de educație, de educație sexuală și igienă.
„Împreună cu o fundaţie norvegiană, vom încerca să scriem un proiect, astfel încât să construim acolo, în vecinătate, un centru comunitar, astfel încât ei să poată beneficia de cursuri de educaţie, de educaţie sexuală, de igienă, de integrare, de meşteşuguri, de limbi străine, uşor-uşor să venim şi noi, comunitatea, alături de ei, să le arătăm că integrarea se face pas cu pas, cu răbdare, dar prin educaţie şi prin înţelegere şi de-o parte şi de cealaltă. Aşa că îmi doresc să nu ne apuce toamna cu apartamentele goale. Până în toamnă vreau să finalizăm acest proces pentru că mă ajută să înţeleg şi cum să planific bugetul pentru anul următor”, a completat edilul.
În acest moment, în campusul „Henri Coandă”, sunt locuite 906 apartamente (339 cu o cameră, 396 cu două camere și 171 cu trei camere) ce găzduiesc aproximativ 2.400 de persoane. Următoarea etapă a proiectului presupune distribuirea altor 10 blocuri, adică alte 570 de locuințe (270 cu o cameră, 240 cu două camere şi 60 cu trei camere) pentru care cererile sunt mai multe de 3.000.