Sănătate

Pediatru, despre spaima părinților când copiii fac febră: „Medicul escroc sau prost prescrie antibiotic și câștigă noi pacienți și prestigiu”

Abuzul de antibiotice la copii are la bază două elemente principale: frica părinților și escrocheria sau prostia medicilor. Unul dintre cei mai buni medici pediatri pe care i-a avut Constanța, dacă nu chiar România, Corneliu Neagoe, pune degetul pe rană în ceea ce privește repeziciunea cu care părinții din ziua de astăzi își îndoapă copiii cu medicamente, mai ales antibiotice.

Scris de 
 pe data 
14 noiembrie, 2018

Deși postarea medicului Corneliu Neagoe este mai veche, de acum doi ani, modul în care abordează problema și informațiile oferite sunt întotdeauna de actualitate. Cu titlul „Puțină medicină ADEVĂRATĂ”, medicul prezintă diferența dintre infecțiile respiratorii care necesită și care nu necesită antibiotic.

Abuzul înfiorător cu antibiotice la copii are mai multe explicații: frică, PROSTIE, HABARNAVISM, insistența aparținătorilor și „recunoștința firmelor de medicamente„.

Cele mai frecvent, de departe îmbolnăviri ale copilului începând cu intrarea în colectivitate, până la 10-12 ani , sunt așa zisele IACRS (infecții ale căilor aeriene superioare ) incluzând guturaiul, rino-sinuzite , angine , otite . În proporție de peste 95% , sunt virale, deci administrarea antibioticului este chiar DĂUNĂTOARE (se pot selecta germeni , care pot deveni agresivi, favorizează apariția rezistenței microbiene) . Este aproape regulă, ca odată pus dg. de angină , faringoamigdalită, să se prescrie antibiotic . TOTAL GREȘIT .

Teama este de o infecție cu streptococ beta hemolitic grupa A care poate produce boli streptocacice infecțioase (flegmonul amigdalia , angina pultacee , otita supurat ) , complicații toxice (toxina eritrogena ), scalatina sau complicații alergice, ca reumatismul articular acut , glomerulonefrita acută , eritemul nodos. Dacă ținem seama și de faptul că în ultimii 25-30 de ani toate complicațiile alergice aproape că au dispărut, iar cele toxice sunt extrem de rare și se poate face o diferențiere, CLINIC, și aparținătorii își pot da seama de abuzul care se face , de faptul că își chinuie inutil copilul.

Cum se diferențiază o infecție bacteriană de una virală?

INFECȚIA BACTERIANĂ:

-absenta rinoreei (secretii in nas )
-absenta tusei sau tuse rară .
-disfagie accentuată (dureri la înghițit , la masticație )
-febra este rar peste 39 de grade, scade lent/greu după antitermic uneori rămâne o subfebrilitate .
-starea generală este alterată /modificată și după ce scade febra copilul zace.
-are limfadenopatii (gangliunii laterocervicali tumefiati) .
-depozite albicioase în gât (așa zisa angină albă)

INFECȚIA VIRALĂ:

-prezenta rinoreei .
-prezenta frecvent a tusei .
-acuză mai mult usturimi în gât decât durere .
-nu are limfadenopatii, de regula .
-nu are depozite albicioase în gât, gâtul este roșu, cu microvezicule (apropo de roșu în gat pentru care greșit se dau antibiotice ).

– febra depășește frecvent 39 de grade, scade până la afebrilitate după antitermi , relativ repede .
-după ce scade febra , comportamentul copilului devine normal , se joacă, mănâncă, nu zace.

Ce fac negustorii și proștii din medicină: într-o viroză, febra poate reveni 4-5 zile, putând să facă croset febrlil (asa zisul V viral). Dacă medicul corect, priceput, care nu a prescris antibiotic, are de a face cu părinți fricoși pe care nu a reușit să-i convingă, PIERDE pacientul, pentru că următorul medic căruia părinții i se adresează de multe ori spune: „bine că ai venit că cine știe ce se întâmpla” și prescrie antibiotic. Febra va scădea, că oricum scădea și escrocul sau prostul, sau și una și alta, câștigă un nou pacient și prestigiu”, explică Corneliu Neagoe.

 

Actualitate