Actualitate

Patronii de restaurante, obligați ca în meniu să prezinte ingredientele și aditivii folosiți în preparate

Restaurantele din România vor trebui să afișeze în meniuri lista de ingrediente și aditivii folosiți în preparate, informează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Scris de 
 pe data 
31 octombrie, 2022

Noul regulament pe care trebuie să-l respecte patronii de restaurante este prezentat în Ordinului numărul 201 din 19 aprilie 2022 și a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile trebuie să ofere informații în meniuri, atât print, cât și online, despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/ mâncărea furnizată.

De asemenea, în meniu trebuie să fie prezentate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

Același regulament prevede că declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

„Este o inițiativă românească“

Toate aceste informații ar trebui menționate într-un loc vizibil, ușor accesibil, fără a fi ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

În ordinul ANPC mai este menționat că înainte de finalizarea unei comenzi online, consumatorul ar trebui să știe ce conțin preparatele pe care vrea să le comande.

Ideea noului regulament îi aparține actualului președintele al ANPC, Horia Constantinescu (PSD), care, conform startupcafe.ro, spune că „este o inițiativă românească. Eu nu am cerut vârsta porcului și unde paște“.

În condițiile în care fierb o oală mare cu ciorbă, va trebui să spun toate ingredientele, mai puțin cele sub 20g, repet, la cantitatea întreaga. Este clar că dacă iau în calcul cele 20g sub care nu trebuie declarat la nivelul unei porții care are 100g, atunci nu mai trebuie pus nimic.

De aceea v-am făcut această explicație. Deci trebuie să aflăm exact ce ingrediente sunt folosite, ce materii prime sunt folosite, în ce cantitate. Să aflăm dacă de exemplu acolo unde se spune că ar fi smântână se folosesc de fapt grăsimi vegetale, să aflăm dacă respectivul produs conține sare, zahăr sau grăsimi”, a declarat Constantinescu, conform sursei citate.

Articol complet AICI.

Actualitate