Externe

Parlamentul European propune legi stricte de depozitare a deșeurilor în toate statele membre UE

Parlamentul European vrea o lege care să oblige statele membre ale Uniunii Europene să prelucreze mai mult gunoiul menajer și să impună condițiile stricte de depozitare a deșeurilor de toate tipurile, la gropi.

Scris de 
 pe data 
17 aprilie, 2018

Pe ordinea de zi a sesiuniii din această săptămână a Parlamentului de la Strasbourg se află o directivă menită să modifice alte 6 directive care impun statelor membre UE să recicleze până în 2020, cel puțin jumătate din gunoiul produs de populație.

Așadar, aleșii europeni își propun să stabilească un nou prag pentru cantitatea reciclată de deșeuri municipale de pana la 65 % până în 2035. Tot până atunci, firmele de salubritate ar putea depune la gropi cel mult 10 la sută din gunoiul preluat de la abonați.

De asemenea, Perlamentul European intenționează să introducă sisteme de alertă pentru monitorizarea conformității cu obiectivele în materie de reciclare.

Autorul propunerii de modificare a legislației, eurodeputata Simona Bonafe, susține că încă 600 de milioane de tone ar putea fi reciclate sau reutilizate, întrucât, în 2013, s-au produs 2 milioane și jumătate de deșeuri în UE, dintre care mai puțin de jumătate au fost reciclate.

În România se recicleaz aproximativ 5% din cantitatea de deșeuri.De altfel, Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe motiv că românii nu reciclează nici măcar 10% din valoarea asumată în 2007 la aderare și că nu s-au închis decât o parte din gropile de gunoi neconforme, scrie euroafm.ro.

Dacă legislația propusă va fi votată, în următorii 17 ani, s-ar putea evita generarea a peste 600 de milioane de tone de gaze cu efect de seră.

 

Actualitate