Educaţie

Părinții nu sunt de acord cu structurarea anului școlar în trimestre. „3 teze și 30 de note în plus ca să evaluăm ce?”

Federațiile de părinți critică inițiativa ministrului Educației de a reveni la structurarea anului școlar în trimestre.

Scris de 
 pe data 
14 februarie, 2022

Ministerul Educației, Sorin Câmpeanu, dorește revenirea la un an școlar structurat în trimestre și nu în semestre, așa cum este organizat în prezent. Potrivit inițiativei sale, primul trimestru ar urma să aibă 14 săptămâni, iar elevii ar merge la ore în perioada 5 septembrie – 21 decembrie 2022.

Trimestrul al doilea ar urma să aibă 12 săptămâni, dispuse în perioada 9 ianuarie – 6 aprilie 2023.

Trimestrul al treilea va fi în perioada 19 aprilie – 16 iunie 2023 și va avea 9 săptămâni de studiu.

Vacanțele școlare în anul școlar 2022 – 2023 ar urma să fie în următoarele intervale:

24- 30 octombrie
22 decembrie– 4 ianuarie
7 aprilie – 18 aprilie
16 iunie – 4 septembrie

Părinții nu sunt însă de acord cu aceste modificări, pe care le cataloghează ca fiind dar „schimbări de paeadigmă, care nu duce la absolut nimic bun”.

Iulian Cristache, președinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: „Vom pune o întrebare la ceea ce-și dorește ministrul cu așa-zisa trecere de la semestre la trimestre. Așa, doar să schimbăm denumirea la nivel de structură, fără să schimbăm paradigma, fără să venim cu niște modificări, nu aduce la absolut nimic bun.”

Președintele grupului civic „Părinții cer schimbare”, Andreea Ionescu, este de părere că introducerea trimestrelor ar duce la și mai multe evaluări pentru elevi, deja extenuați de schimbările bruște din ultimii doi ani, informează alephnews.ro.

Andreea Ionescu, președinte „Părinții cer schimbare”: „Au foarte multe ore pe zi. Au un program foarte încărcat. 3 teze de dat, plus 30 de note în plus, ca să evaluăm ce? Când mai avem timp să predăm în două luni de zile, cât ține ultimul trimestru.”

Anul şcolar viitor ar putea începe pe 5 septembrie, iar în luna octombrie va fi o vacanţă pentru toţi elevii din ciclurile primar, gimnazial şi liceal. Luăm în calcul ca la final de octombrie să fie o săptămână de vacanţă pentru toţi elevii, a spus ministrul Cîmpeanu, la TVR2. Vacanţa de iarnă va fi în perioada 22 decembrie 2022-8 ianuarie 2023. Apoi, s-ar putea reveni la vacanţa de o săptămână din luna februarie.

„Putem lua în calcul în luna februarie o săptămână de vacanţă… Decizia se va lua în interesul elevilor din punct de vedere pedagogic şi pentru a-i ajuta să facă sport… Întâmplător se suprapune pe intersele HORECA, dar pe primul plan sunt interesele copiilor”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Vacanţa de Paşte ar trebui să fie în intervalul 7-18 aprilie, iar în luna mai se doreşte organizarea unei săptămâni verzi în care elevii să înveţe în afara şcolii despre natură. Toate acestea sunt idei ale ministerului şi vor face parte dintr-un proces de dezbatere cu elevi, părinţii şi profesorii, a precizat ministrul Educaţiei.

Actualitate