Până la 12 ani, copilul trebuie lăsat să stea degeaba, dar frica părinților de eșec nu permite. „Avem copii care au gastrite de la 6-7 ani, astea-s boli ale stresului și pe termen lung”
Tot mai mulți copii sunt diagnosticați de la vârste din ce în ce mai fragede cu afecțiuni cauzate de stres și oboseală. Explicația: cei mici nu mai au timp liber fiindcă părinții și școala îi implică în foarte multe activități: teme, meditații, cercuri, antrenamente etc.
Oana Moraru, consultant educațional și fondatoarea școlii private Helikon, a vorbit la Digi24 despre noile generații de copii care plătesc prețul scump al temerilor și fricilor de eșec ale propriilor părinți.
Din dorința de a le acorda copiilor cât mai multe șanse, cunoștințe, avantaje etc în competiția spre viața și cariera de vis, părinții nu își dau seama că de fapt ei fac mai mult rău decât bine.
Sufocați de activități și competiții, cei mici ajung, tot mai des, să clacheze sau să dezvolte afecțiuni pe fond nervos.
„Am văzut mulți părinți dispuși să sacrifice ore în trafic. Reflexul tuturor părinților, nu numai din România, e de a-și duce copilul la cât mai multe activități. După școală,înainte de școală, meditații. Frica asta că nu știm ce aduce viitorul creează o psihoză generală de genul „hai să-i dau cât mai multe acum, că se va alege ceva pentru traseul lui școala, a declarat Oana Moraru la Digi24.
„Până la 12 ani, timpul liber al copilului, statul degeaba, trebuie să fie cel puțin egal cu timpul dirijat de adult. Anii copilăriei trebuie să fie anii întâlnirii cu sine. Ce ne face pe noi toți să reușim în viață, CV-ul, experiențele externe? Da. Dar cine menține linia de echilibru și ghidajul între alegeri corecte? Vocea interioară, care se dezvoltă în copilărie, în etapa condiționărilor fundamentale. Cine sunt eu? Cum mă simt eu acum? Ce reacție are cutărescu și eu o internalizez?
Când ai o zi încărcată nu mai ai timp să te gândești la tine, dar noi am avut mult mai multe momente în care să ne luăm în posesie. Mă uit la generația de astăzi, mult mai inteligentă, sclipitoare, mult mai dezvoltată conceptual. De ce avem din ce în ce mai mulți copii cu anxietăți? E statistic, 1 din 5 copii la nivel european, în America și mai mult.
De ce avem atâția copii cu deficit de atenție, cu hiperactivitate? De ce avem copii deja care au gastrite de la 6-7 ani, astea-s boli ale stresului și pe termen lung. De ce? Fricile noastre și teama noastră că dacă nu investim în ei programe, exerciții, experiențe, fricile astea se transmit mai mult decât experiența în sine, oricât de benefică ar fi ea.
Se prognozează despre generația asta că va fi cea mai anxioasă generație de adulți, cea mai deconectată de la autocunoaștere și cea mai însingurată. În mod ciudat, deși suntem în era tehnologiilor, deși suntem tot mai conectați unul la celălalt, nu neapărat suntem în armonie unul cu celălalt”, a precizat Oana Moraru.
- copil
- oana moraru