Politică

Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate a fost respinsă de senatori

Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate a fost respinsă miercuri de senatori, actul normativ urmând să fie trimis Camerei Deputaților, care este for decizional.

Scris de 
 pe data 
19 februarie, 2020

Potrivit OUG adoptată de Guvernul Orban, alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde se află în ţară, prevederea fiind contestată de toate partidele, cu excepția PNL și USR.

Senatorii au votat raportul de respingere al Comisiei Juridice cu 86 de voturi „pentru” și 34 (PNL și USR) „împotriva” raportului.

Senatorii PSD au susținut marți, în Comisia Jurdică de la Senat, respingerea ordonanței de urgență adoptată de Guvernul Orban, care reglementează alegerile anticipate. Cu 8 voturi „pentru” și 3 „împotrivă” (de la PNL și USR) a fost adoptat raportul de respingere a ordonanței. Amendamentul de respingere a aparținut UDMR și a fost votat de PSD și ALDE. De precizat este că PSD, UDMR, ALDE și PMP nu sunt de acord cu prevederea care permite alegătorilor aflați în tranzit să voteze în localitatea în care se află și nu în cea de care aparțin așa cum prevede legea în prezent. De altfel, PSD, UDMR și ALDE au făcut presiuni asupra Avocatului Poporului să conteste OUG la Curtea Constituțională.

Premierul interimar Ludovic Orban declara că parlamentarii nemulțumiți de ordonanța de urgență privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleșii nu pot respinge din start actul normativ. Premierul a spus că speră să audă argumente, nu „declarații beligerante”.

UDMR a cerut oficial luni Avocatului Poporului să conteste ordonanța pentru anticipate la Curtea Constituțională pe motiv că este o „schimbare mascată” a sistemului electoral.

Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora și dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

 

Actualitate