Actualitate

Ordin de la Dragnea? ANAF pune tunurile pe românii care lucrează în străinătate. Vor fi obligați să depună declarații pentru impozitare

ANAF a făcut un anunț care îi privește direct pe românii plecați la muncă în străinătate. Contribuabilii care obţin venituri din străinătate şi primesc solicitări de a se prezenta la fisc pentru a clarifica anumite aspecte trebuie să dea curs acestor solicitări pentru a evita dubla impunere, precizează, vineri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat remis AGERPRES.

Scris de 
 pe data 
26 noiembrie, 2018

„În ceea ce priveşte schimbul automat dintre România şi statele Non-EU, acesta se realizează în baza Convenţiilor pentru evitarea dublei impuneri, pentru prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit şi pe capital care se încheie cu fiecare jurisdicţie în parte.

Având în vedere cele mai sus menţionate, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora şi de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere şi a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi a Codului fiscal”, spun reprezentanții ANAF.

În situaţia în care fiscul solicită prezentarea de documente justificative, contribuabilii trebuie să prezinte documentele solicitate iar în cazul în care acestea sunt emise într-o altă limbă, acestea trebuie să fie însoţite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizaţi, potrivit prevederilor legale. În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situaţiei fiscale proprie, ANAF îi va amenda și va face impunerea după cum îl va tăia capul.

Astfel, românii care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe, care depăşesc în total 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, trebuie să completeze şi să depună formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

Urmare a depunerii chestionarelor, autorităţile fiscale analizează situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenţei fiscale.

 

 

Actualitate