Oamenii care au dăruit aripi! Două ONG-uri au construit prima Terapie Intensivă pentru Nou-născuți din Constanța
Datorită a două organizații non-guvernamentale (ONG), Constanța are acum prima Secție de Terapie Intensivă pentru nou-născuți. Lucrările au început în aprilie 2017, iar inaugurarea secției, care a costat 2 milioane de euro, a avut loc marți, la Spitalul Județean din Constanța, transmite Info Sud-Est.ro
Ideea a aparținut constănțencei Alina Pătrăhău, fondatoarea fundației ”Dăruiește Aripi”, după ce copilul unei prietene, născut prematur, a murit la scurt timp de la naștere din cauza condițiilor insalubre și a lipsei echipamentelor necesare din Spitalul Județean Constanța, scrie Info Sud-Est.ro
La proiect i s-au alăturat Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-născuți de la Spitalul de Copii ”Marie Curie” din capitală, și Alex Popa, președintele Asociației ”Inima Copiilor”, care au asigurat managementul și logistica necesare investiției.
Anual, la Spitalul Județean Constanța ajung peste 1000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur. Ei vin din Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați, iar 8,2% dintre ei mor, o arată o statistică din 2018 a Organizației Salvați Copiii.
Județul Constanța ocupă, astfel, locul 4 în țară la numărul nou-născuților care mor din cauza condițiilor din spital sau a lipsei echipamentelor medicale necesare.
„Eu sunt din Constanța și am născut la Constanța. Știu foarte bine care sunt neajunsurile îngrijirii copiilor, așa cum o știu toți constănțenii. Condițiile improprii nu sunt un secret pentru nimeni și, zi de zi, medicii și părinții se chinuie să administreze problemele medicale de la caz la caz, în funcție de inițiativa personală a fiecăruia.
Problema terapiei intensive nou-născuți nu este o problemă minoră. Este una majoră pe care o cunoaștem cu toții de mult timp și în momentul în care s-a ivit ocazia de a ne implica, ne-am implicat cu toții imediat. Mai mult decât atât, există o poveste tristă care a declanșat întregul proiect și m-a ambiționat să găsesc o soluție.“, povestește Alina Pătrăhău, citată de Info Sud-Est.
Citește articolul integral și povestea din spatele acestui proiect AICI.