O nouă stagiune la Teatrul de Stat Constanța. Care sunt spectacolele din primul weekend
Începând din acest weekend, Teatrul de Stat Constanța (TSC) începe stagiunea 2018 – 2019 cu trei spectacole celebre: Gin Rummy, Jurnal de România. Constanța și Năpasta.
De vineri, 12 octombrie, de la ora 19.00, publicul se poate întâlni cu doi dintre cei mai buni și mai iubiți actori ai TSC, Nina Udrescu și Liviu Manolache, într-o comedie cu accente tragice, GIN RUMMY, de dramaturgul american contemporan David Coburn, care în anul 1978 a câștigat Premiul Pulitzer pentru dramaturgie.
Regia spectacolului este realizată de Liviu Manolache, la fel și ilustrația muzicală, iar scenografia poartă semnătura Eugeniei Tărășescu Jianu.
Textul dramaturgului american este paradoxal prin comicul pe care îl extrage dintr-o situație realmente dramatică. Doi pensionari internați într-un sanatoriu se angajează într-un pasionant joc de cărți, situație care generează, pe de o parte, umorul, dar scoate la iveală și dramele celor doi oameni singuri.
Jocul de cărți este mijlocul prin care ei se cunosc și formează un fel de cuplu, este legătura ce se construiește între ei, este combustibilul care îi face să meargă mai departe, extrăgându-și din viață ultimele satisfacții, dăruindu-și unul altuia rațiunea de a exista. Fiecare dintre ei este un izvor de energie pentru celălalt, așa cum se înțelege și din sugestia pe care o constituie numele celor doi: Fonsia vine de la fântână, din latină, iar rădăcina numelui Weller este fântână în limba engleză.
Sâmbătă, 13 octombrie, ora 19.00, puteți vedea JURNAL DE ROMÂNIA. CONSTANȚA, drama documentară care abia s-a întors de la Timișoara și se pregătește să plece la București, în cadrul Platformei Internaționale de Teatru, va putea fi reevaluată de spectatorii constănțeni. Cele șase actrițe – Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Florina Stănculeț, Laura Iordan Adrian, Alina Manțu – le vor aduce aminte în ce fel de oraș trăim și cum este el văzut de actori, atât prin prisma meseriei lor, cât și din perspectiva cetățeanului obișnuit.
„Jurnal de România. Constanța” face parte dintr-un proiect multidisciplinar mai larg al regizoarei Carmen Lidia Vidu, care reunește filmul experimental, artele vizuale și teatrul. Grafica şi editarea video sunt realizate de Cristina Baciu, iar scenografia şi costumele, de Lăcrămioara Dumitrașcu.
Cel de-al treilea spectacol al weekend-ului, programat duminică, 14 octombrie, de la ora 19.00, se adresează unui public specific, aromânilor, fiind jucat în acest dialect al limbii române, păstrat cu precădere în regiunea noastră. Spectacolul NĂPASTA de I. L. Caragiale, transpus în dialect cu titlul CHIDEREA, de regizorul Daniel Grigore – Simion, îi are în distribuție pe Irina Enache – Anca, Tani Ștefu – Dragomir, Andrei Nicolae Stroescu – Gheorghe, Haralambie Gromoșteanu – Ion. Scenografia este semnată de Romulus Boicu.
„Năpasta” este singura dramă scrisă de Caragiale și ultima piesă a marelui dramaturg român. În epoca în care a fost scrisă și reprezentată, a iscat multe polemici și controverse, condeiele mari ale epocii pronunțându-se fie foarte elogios (N. Iorga, C. Dobrogeanu-Gherea), fie extrem de critic (Paul Zarifopol, Pompiliu Constantinescu) în privința acestei piese.
- teatru
- teatru Constanta
- Teatrul de Stat Constanta