O nouă lege a pensiilor speciale pentru aleșii locali. Proiect similar, respins de CCR în 2016
După ce în 2016, Curtea Constituțională a stopat inițiativa unui proiect de lege pentru modificarea statutului aleșilor locali, parlamentarii încearcă acum implementarea unui proiect similar ce va avea ca finalitate pensii speciale, după modelul senatorilor și al deputaților, pentru aleșii locali.
Noul proiect, depus ieri de către parlamentari ai PSD, UDMR, PNM și PMP, prevede ca, de la 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene să beneficieze (la încetarea mandatului) de o indemnizație pentru limită de vârstă (în cazul în care vor mai fi aleși pentru un nou mandat).
Indemnizația ar urma să fie cumulată cu „orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public”, precum și cu „orice alte venituri realizate”, cuantumul indemnizației calculându-se ca „produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată” și ar putea fi acordat în limita a trei mandate complete, fiind suportat, desigur, din bugetele locale ale părimăriilor și consiliilor județene unde au activat respectivii pensionari.
Totuși, aleșii locali care au fost condamnați definitiv pentru comiterea unei infracțiuni de corupție nu vor beneficia de indemnizația pentru limita de vârstă, dacă (și numai dacă) infracțiunea a fost comisă în timpul mandatului de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al Consiliului Județean.
Adepții proiectului și inițiatorii lui susțin că acest demersul este relevant în condițiile în care există inechitații între pensiile aleșilor locali și cele ale subalternilor lor, însă, mai mulți deputați nu sunt de acord.
„Noi nici măcar n-am fost invitaţi să semnăm un asemenea proiect, pentru că toţi ceilalţi ştiau foarte bine că nu are niciun rost să facă o astfel de invitaţie către USR. Noi suntem cei care am depus proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi mai apoi un alt proiect de lege care se află pe fluxul legislativ, prin care propunem aborgarea celorlalte categorii de pensii speciale, respectiv plafonarea celor despre care CCR a spus că sunt obligatorii”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR.
Nici liberalii nu susțin proiectul, întrucât interesul lor cade asupra modificării statutului aleșilor locali, Corneliu Olar, declarând că va cere colegilor săi își retragă semnătura de pe proiect.
„Proiectul va rămâne în Parlament, se va dezbate (…). În plen, eu ca persoană voi vota «pentru». Ca deputat, dar am și eu dreptul la o opțiune personală. Chiar dacă contravine (unei decizii a conducerii PNL – n.r.), nu mă lasă sufletul să fiu împotriva aleșilor locali”, a mai completat Olar.
Liviu Dragnea nu a vrut să comenteze atunci când a fost întrebat dacă proiectul este asumat de PSD. „Când o să-l văd o să vă răspund, deocamdată nu-l știu”, a răspuns liderul PSD.
Până acum 21 de semnatari susțin proiectul, mulți dintre inițiatori fiind chiar foști aleși locali, vicepreședinți sau consilieri cu cel puțin trei mandate.
Reamintim faptul că, proiectul similar din 2016 a fost stopat la sesizarea Guvernului Cioloș sub argumentul că încălca Legea fundamentală. În plus, conform calculelor Guvernului de atunci, necesarul bugetar pentru susținerea acestor pensii ajugea la 395 de milioane de lei.