Actualitate

Noua tulpină, cu 70% mai contagioasă a SARS-CoV-2 din UK, confirmată și în România

Noua tulpină a virsului SARS-CoV-2 a fost confirmată la o pacientă tânără din Giugiu. Femeia a declarat că nu a călătorit și nu știe de unde ar fi putut contacta virusul. Deocamdată starea ei este stabilă, având o formă ușoară a bolii. În prezent este desfășurată o anchetă epidemiologică pentru a se stabili cum a contactat femeia noua variantă de virus.

Scris de 
 pe data 
8 ianuarie, 2021

Tânăra este în prezent internată la Matei Balș, iar analiza probelor a fost finalizată, rezultând prezența noii tulpini de SARS-Cov-2, prezentă şi în Marea Britanie.

Conform cercetărilor internaționale, noua tulpină de coronavirus ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă, însă nu sunt încă date care să ateste că această infecție este mai mortală.

De asemenea, un raport al Departamentului de Sănătate britanic arată că noua variantă identificată nu cauzează forme mai severe ale bolii. Dar, pentru că este mult mai contagioasă, există riscul ca sistemele sanitare să fie copleșite în următoarele săptămâni și luni.

Noua tulpină a virusului a apărut inițial în Marea Britanie, ulterior fiind confirmată în mai multe ţări, precum Italia, Danemarca, Olanda, Franţa, Spania, Portugalia, Australia și Canada.

Totodată, în cadrul aceluiaşi studiu s-a pus accent şi pe mutaţiile genei S, care se presupune ca ar permite virusului să infecteze oamenii care au trecut deja prin boală. Astfel, mutațiile identificate la pacienții din România arată că este puțin probabil ca virusul să poată reinfecta pacienții vindecați.

Gena S este cea mai importantă genă pentru infecţiozitatea virusului întrucât codifică o proteină ce se leagă direct de receptorul de pe suprafaţa celulelor umane, aceasta fiind deseori ţinta unui răspuns imun antiviral. Mutaţiile identificate de echipa noastră la nivelul genei S nu susţin teoria legată de faptul că virusul ar fi capabil de reinfecţie. Însă studiem permanent, deoarece în viitor însă situaţia s-ar putea modifica”, a declarat pentru Mediafax, biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale și coordonator științific al studiului privind evoluția SARS-CoV-2.

Vaccinul neutralizează variantele de coronavirus din UK și Africa de Sud

Compania germană BioNTech a anunțat vineri vaccinul său împotriva coronavirusului, dezvoltat împreună cu Pfizer, acționează și împotriva mutației-cheie în variantele de coronavirus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit unui studiu preliminar, citat de un comunicat al companiei.

Experții spun că aceste variante sunt mai contagioase decât tulpina originală SARS-CoV2.

Testele efectuate în vitro au arătat că „anticorpii persoanelor care au făcut vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 neutralizează efectiv SARS-CoV-2 cu o mutație cheie care se găsește și în două tulpini extrem de transmisibile”, potrivit comunicatului.

Studiul a fost făcut împreună cu Facultatea de Medicină a Universității din Texas (UTMB), în condițiile în care au fost raportate mutații multiple la nivelul glicoproteinele S, care sunt ținte cheie ale anticorpilor generați de vaccin.

„Deși aceste două variante cu răspândire rapidă sunt diferite, ambele au mutația N501Y, care ajută proteina spike a virusului să se lege de celulele corpului uman”, explică BioNTech.

Studiul preliminar, care a folosit eșantioane de la persoane deja imunizate, arată că vaccinul este eficient împotriva acestei mutații.

Pfizer, BioNTech și UTMB sunt încurajate de aceste concluzii prelimiare ale studiului in vitro. Sunt necesare date suplimentare pentru a monitoriza eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech în prevenirea infectării cu noile variante de virus. Dacă virusul va suferi mutații care să facă necesară o actualizare a vaccinului, pentru a conferi în continuare protecție împotriva COVID-19, credem că flexibilitatea platformei de vaccin ARNm este potrivită pentru a acest lucru”, se mai arată în comunicat.

Actualitate