Noua lege a pensiilor îi va penaliza pe românii care contribuie la Pilonul II sau Pilonul III
Noua lege a pensiilor penalizează aportul românilor la pensiile private, astfel încât contribuția la pensia de stat să fie micșorată în funcție de anumiți factori.
Așadar, contribuția la pensia de stat ar urma să fie diminuată cu raportul dintre contribuția care ar trebui plătită statului minus contribuția la Pilonul II sau III, notează adevarul.ro.
„În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre cota de contribuţie de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de către asigurat, prevăzută de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contribuţie aferentă fondului de pensii administrat privat şi cota de contribuţie prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale”, se arată în proiectul de lege a pensiilor.
Fiecare angajat contribuie lunar la pensia de stat cu 25% din valoarea veniturilor sale, din această sumă urmând a se scădea 3,75%, bani care sunt direcționați către Pilonul II (pensie privată obligatorie). În cazul în care angajatul nu contribuie şi la Pilonul II, rezultatul se împarte la cota întreagă care ar trebui să ajungă la stat.
În condițiile în care în lege nu se precizează dacă este vorba despre pensia privată obligatorie sau despre pensia privată suplimentară, pe care românii pot alege să o plătească sau nu, este posibil ca și această contribuție facultativă să afecteze aportul lunar la pensia de stat.
Noua lege prevede, de asemenea, ca administratorii de pensii private să plătească în fiecare lună o cotă aplicată asupra sumei totale administrate către Casa Naționale de Pensii, astfel încât din 2021, fondurile din care sunt plătite pensiile de stat să fie formate din contribuția angajaților, sumele alocate de stat și comisionul perceput administratorilor pensiilor private.
Potrivit adevărul.ro, reținerea acestui comision în cotă procentuală de 5%, ar însemna aproximativ 40 de milioane de lei pe an și ar însoți o întârziere de aproximativ o lună între momentul retragerii sumei de către stat și distribuirea ei către administratorii pensiilor private.
„Lunar, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei în care angajatorul a depus declaraţia nominală de asigurare, CNPP virează către fiecare fond de pensii administrat privat, de la bugetul asigurărilor sociale de stat, suma reprezentând contribuţiile datorate acestor fonduri, după reţinerea comisionului prevăzut”, se arată în proiect.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a precizat că acest comision este normal și nu va afecta valoarea pensiilor românilor.
„În condiţiile în care Casa Naţională de Pensii face toată operaţiunea, de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, cred că este normal să ia măcar 0,5% din acest procent. Atenţie, nu vor fi afectate pensiile celor din Pilonul II, pur şi simplu acest procent se ia din comision”, a precizat Vasilescu.
Conform sursei citate, peste 7 milioane de români contribuie la Pilonul II și Pilonul III, APARR estimând active totale de circa 10 milioarde de euro până la sfârșitul acestui an.
- lege
- legea pensiilor
- pensie
- pensii