Polițiștii, ultimatum către conducerea MAI: Angajați oameni sau plătiți munca suplimentară!
Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor, Dumitru Coarnă, a depus la Primăria Capitalei o cerere pentru autorizarea unui miting pe tema nemulțumirilor polițiștilor în ceea ce privește salariile și programul de lucru.
Dumitru Coarnă a declarat pentru Mediafax că mitingul va fi organizat pe 24 martie în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), tema fiind soluţionarea problemei legate de programul de lucru al poliţiştilor.
De asemenea, acesta a înaintat reprezentanților MAI propuneri pentru rezolvarea acestor probleme.
„Am avut o întâlnire la MAI cu un secretar de stat, dar a fost doar ca să marcheze momentul. Cei de la Poliţia Română ne-au contactat, dar nu au ce le trebuie. Ei vor să facă program de lucru fără oameni. Nu se poate. Trebuie să angajazeze oameni. Nu există nicio variantă pentru un program normal şi legal de lucru, decât dacă angajează 25.000 de oameni. Ar mai fi o variantă B de compromis şi anume să plătească munca suplimentară, care acum prin Ordonanţa 90 este interzisă plata muncii suplimentare.
Ca să reglăm cât de cât deficitul acesta de personal, ar trebui să corecteze Ordonanţa nr. 90, art. 8, să plătească munca suplimentară, un maxim de 32 de ore pe lună, atât cât prevede legea. Atunci am putea să intrăm într-o oarecare logică. Acestea au fost propunerile pe care le-am făcut conducerii IGPR şi MAI. Am propus încadrarea corespunzătoare conform organigramei. Dacă nu există posibilitatea asta, să se plătească munca suplimentară.”
Articolul 8 al ordonanșei nr. 90 emisă în 2017 arată că munca suplimentară a polițiștilor trebuie să fie compensată cu zile libere.
În același timp, preşedintele Federaţiei Naţionale a Poliţiştilor „Sed Lex” afirmă că poliţiştii vor să asigure permanenţa la domiciliu, dar este problematică punerea în practică a acestui lucru în teritoriu:
„Vrem să facă omul permanenţa la domiciliu, pentru că toate drepturile acestea au fost acordate şi la nivelul ministerului. Eu ca lider de sindicat nu fac altceva decât să gândesc pentru ceea ce înseamnă teritoriu, dar noi mai avem o problemă şi de aplicare în teritoriu. Aici vrem să ieşim cu nişte mecanisme de control. Dacă ai fost în permanenţă la domiciliu, de ce ai fost? Pentru că nu există personal suficient, pentru că alţi colegi sunt în concediu, pentru că ai personal, dar de fapt nu trebuia planificat şi a fost planificat. Toate lucrurile astea trebuie să le lămurim cât mai repede posibil, pentru că dacă vom intra pe ture şi schimburi, la momentul acesta spun că impactul financiar va fi dublu faţă de permanenţa la domiciliu.”
Vîlnei a mai afirmat că va avea o întâlnire cu conducerea poliției române pentru a le comunica datele analizelor sale cu privire la problema programului de lucru și a salarizării acestora.
Anticipând posibilitatea unui protest, Poliția Română a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că este în căutarea de soluții mai bune pentru asigurarea continuității serviciilor polițienești.
„Conducerea Poliţiei Române se află în proces de consultare cu unităţile centrale şi teritoriale de poliţie, precum şi cu organizaţiile sindicale şi profesionale, în vederea adoptării celor mai bune soluţii care vor asigura un serviciu poliţienesc permanent şi de calitate, precum şi respectarea drepturilor personalului şi refacerea capacităţii de muncă a acestuia. Pentru că zilele trecute, în spaţiul public au fost făcute referiri la situaţia de la unele posturi de poliţie comunale, precizăm că pentru structurile de poliţie din mediul rural, au fost propuse, în general, formule de asigurare a permanenţei serviciului poliţienesc şi prin constituirea de patrule cu poliţişti din cadrul mai multor posturi şi secţii de poliţie„, a transmis IGPR într-un comunicat.