Multe semne de întrebare în „afacerea Sala Polivalentă”. Primăria Constanţa plăteşte 125.000 euro pentru exproprieri!
În comparaţie cu alte oraşe, mai mici sau mai mari, ale României, Constanţa a rămas în urmă rău la capitolul infrastructură/investiţii, iar dacă alegem doar segmentul bazelor sportive, situaţia este de-a dreptul dezastruoasă. Nu avem terenuri, nu avem piscine, nu avem săli de sport. „Zestrea” Constanţei sportive cuprinde o Sală a Sporturilor depăşită fizic şi moral, departe de standardele europene, şi câteva baze sportive în ruină: FC Farul, Badea Cârţan, Triunghi, CFR etc.
Săli Polivalente, stadioane şi bazine de nataţie moderne. Obiective realizate în multe oraşe ale României, mai puţin la Constanţa. Ce-i drept, de mai bine de 10 ani se vorbeşte despre construcţia unei Săli Polivalente în Cetatea Tomisului, dar până în ziua de astăzi totul a rămas la stadiul de proiect. Un proiect care părea că a prins viteză, la un moment dat, dar care are mari şanse de a se bloca.
Dar, să urmărim firul cronologic al evenimentelor.
La sfârşitul anului 2018, Compania Națională de Investiții, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, a semnat contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Sală Sport Polivalentă – 5.000 locuri, municipiul Constanța, județul Constanța”, din bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 254, zona Badea Cârțan. Lucrările vor fi efectuate de Asocierea SC Euromateria SRL, SC Aduro Impex SRL, Conpat SCARL – DELTA CON SRL, Research Consorzio Stabile SC ARL.
La începutul acestui an, a fost eliberat şi certificatul de urbanism. Valoarea contractului de finanţare este de 67.913.330,34 lei (cu TVA, cote și taxe incluse), iar durata lucrărilor de proiectare și execuție va fi de 27 de luni (din care 3 luni pentru proiectare).
Sala de sport propusă ocupă, la sol, circa 9.820 mp, fiind desfășurată pe 3 niveluri cu un total de 18.500 mp, având o capacitate de 5.000 de locuri.
Dar, tot în primăvara acestui an, au apărut primele informaţii conform cărora ar exista probleme (o contestaţie la primărie şi un proces pe rol) în ceea ce priveşte terenurile pe care urma să fie construită Sala Polivalentă. Primarul Decebal Făgădău a dat însă asigurări că situaţia este sub control, că terenurile respective aparţin municipalităţii, dar iată că, la numai câteva luni distanţă, îşi contrazice singur propriile declaraţii.
Mai exact, primarul Constanţei a iniţiat un proiect pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local, din 25 iunie, prin care solicită aprobarea unor sume necesare exproprierii a trei imobile, suprafeţele celor trei imobile suprapunându-se cu suprafaţa totală necesară construcţiei Sălii Polivalente.
Astfel, pentru cele trei imobile, Primăria Constanţa, care se confruntă deja cu mari probleme de buget, va scoate din vistierie nu mai puţin de 125.000 de euro, după cum urmează:
– pentru 227 mp aparţinând Asociaţiei Club Sportiv Metalul – sumă evaluată: 38.136 euro;
– pentru 474 mp aparţinând Asociaţiei Club Sportiv Metalul – suma evaluată: 27.492 euro;
– pentru 334 mp aparţinând Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa – suma evaluată: 58.784 euro).
Sumele de plată au la bază raportul de evaluare întocmit la solicitarea municipalităţii de SC Management Consulting Solution SRL.
De aici, se ridică o serie de întrebări, al căror răspuns nu poate duce decât într-o singură direcţie: respingerea propunerii de expropriere în sedinţa de marţi, 25 iunie.
De ce este nevoie ca Primăria Constanţa să cumpere aceste imobile? Chiar este nevoie de acestea? În Complexul Badea Cârţan există un stadion de rugby, aflat în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului, care, lăsat în paragină, este de ani buni un focar de infecţie, un loc unde, seara, se strâng golani la băute. De ce nu a fost folosit acest teren pentru proiectul Sălii Polivalente? Putea fi lesne trecut în „curtea” administraţiei locale, aşa cum a trecut recent stadionul „Farul”.
De ce trebuie făcute exproprieri, de ce trebuie desfiinţate practic cluburi de sport private care funcţioneaza şi care ne cresc copiii într-un mediu sănătos. Doar pentru a cheltui banii constăţenilor?
De asemenea, în vecinătatea viitoarei construcții sunt multe terenuri libere (virane) care odată anexate proiectului ar putea oferi deschidere exact în b-dul Aurel Vlaicu, ceea ce ar însemna o descărcarea mult mai ușoară a traficului. Dar Primăria nu se poate atinge de ele din simplul motiv că ele ar aparține lui Sorin Strutinski, iar proiectul a fost astfel desenat încât terenurile acestuia să fie protejate, iar valoarea lor să crească exponențial după finalizarea construcției.
Dând timpul în urmă şi ajungând la „măreţele realizări ale erei Mazăre”, trebuie spus că poziţionarea acestei săli este gândită de nimeni altul decât Constantinescu Nicuşor – infractor deţinut în penitenciar, care a dorit o sală de sport pentru fostele echipe HCM şi CVM Tomis Constanţa. Erau anii în care Constanţa făcea legea în sporturile de echipă, performanţa o luase cu mult înaintea infrastructurii sportive şi investiţia era necesară.
Această sală a fost supusă aprobării de Mazăre Ştefan Radu – infractor deţinut în penitenciar. Aceasta sală a fost aprobată între anii 2012 – 2015 de Dragnea Liviu, fost ministru al Dezvoltării la vremea respectivă, actual infractor deţinut în penitenciar.
Sala este poziţionată greşit, din cauza faptului că traficul în zonă se va bloca. Deja se construiesc 8 blocuri de peste 10 etaje în imediata vecinătate. Dar oare de ce trebuie făcută în această poziţie şi nu într-o poziţie care să nu afecteze circulaţia publică, cum ar fi intrarea din faţa benzinăriei Petrom – Aurel Vlaicu, adică strada Stadionului?
De ce să continuăm să ducem la îndeplinire ideile proaste ale infractorilor Dragnea, Constantinescu şi Mazăre? De ce să facem jocul Ciumei Roşii? De ce să nu facem o sală de 15.000 locuri pe terenul municipalităţii din str. Stadionului şi să folosim banii din exproprieri aberante şi ineficiente în alte scopuri constructive? Există destul teren şi căi de acces libere! Strada Stadionului cu intrare directă din bd. Aurel Vlaicu. Această stradă nu este circulată, deci este o mare oportunitate în a o valorifica. Trebuie doar să privim cu ochii unui profesionist pentru viitorul oraşului nostru şi al copiilor noştri.