Sănătate

Modificări la nivelul coloanei vertebrale şi urmările acestora

Coloana vertebrală reprezintă axul central al corpului uman, iar rolurile acesteia sunt multiple şi extrem de importante.

Scris de 
 pe data 
12 septembrie, 2022

Funcţiile vitale ale coloanei vertebrale sunt de protejare a măduvei spinării, a rădăcinilor nervoase şi organelor interne localizate în cutia toracică, de activare a flexibilităţii şi de asigurare a echilibrului şi suportului structural al corpului. Este formată din articulaţii, vertebre, nervi şi discuri, fiind împărţită în cinci părţi distincte, coloana cervicală, dorsală, lombară, sacrală şi coccis.

Modificările manifestate la nivelul coloanei vertebrale

Coloana este un complex fascinant de părţi vertebrale, aflate într-o permanentă conexiune, orice disfuncţionalitate la nivelul nervilor, discurilor, articulaţiilor sau vertebrelor, generând contexte medicale mai mult sau mai puţin severe, care au potenţialul de a afecta calitatea vieţii. Modificările care se pot manifesta le nivelul coloanei, sunt catalogate în funcție de aria de acţiune, astfel, stenoza spinala este contextul anatomic în care canalul protector al măduvei spinării se îngustează şi suportă modificări.

Cauzele sunt multiple, de la hernierea unui disc, până la modificările la nivelul vertebrelor şi rigidizarea articulaţiilor, totul fiind favorizat de situații specifice, precum înaintarea procesului de îmbătrânire, accidentările sau anumite afecţiuni severe pe care le-a parcurs organismul. Această modificare în structura coloanei va conduce la instalarea unei simptomatologii care include dificultăţi în timpul mersului, slăbiciune în picioare, dureri şi contracturi la nivelul gâtului, scăderea forţei musculare, modificări de reflexe, amorţeli şi furnicături în mâini şi picioare, precum şi dureri localizate în zona cervicală. 

Curbarea coloanei vertebrale

Un alt context medical care generează dureri şi rigiditate la nivelul spatelui în zona mijlocie şi superioară, este cel specific afecţiunii denumită scolioza. Aceasta poate fi de două feluri, în funcţie de localizare, lombară sau toracală, şi este reprezentată de o curbură laterală a coloanei vertebrale în aria respectivă. Este cauzată de deteriorarea articulaţiilor faţetei, context în care vertebrele nu mai au susţinerea necesară şi încep să se deplaseze. Scolioza se manifestă prin dureri la nivelul spatelui, iar cazurile severe pot genera dureri la picioare, incapacitatea de a aşeza corpul într-o postură corectă, precum şi imposibilitatea de a merge pe o distanţă mare.

Pe lângă alterarea articulaţiilor faţetelor, instalarea scoliozei este facilitată de osteoporoză, de fracturile de compresie vertebrală, precum şi de operaţiile chirurgicale suportate anterior la nivelul coloanei vertebrale. Metodele de tratament sunt variate, însă ca primă măsură în cazul unei manifestări severe, medicul poate impune purtarea unui corset cu rol de stopare a înaintării deformării. Ulterior se stabilesc diferite metode de tratament. 

Actualitate