Sănătate

Moda „doula”, tot mai raspandită printre gravidele din România. O femeie, la un pas de moarte după ce a născut acasă

Ginecologii trag un semnal de alarmă cu privire la un fenomen ce ar fi luat amploare în România, în ultimii ani. Din ce în ce mai multe gravide preferă să nască acasă, supravegheate de o persoană care le oferă doar suport psihologic, nu şi medical. Aceste persoane se numesc „doule” (în greacă acest cuvânt înseamnă „cea care îngrijeşte femeia”) şi, în România, nu sunt recunoscute în lumea medicală.

Scris de 
 pe data 
23 aprilie, 2019

O femeie in varsta de 31 de ani din Iasi a fost la un pas de moarte dupa ce a decis sa nască acasă, sub supravegherea unei doule.

Doula este persoana instruită sa ofere gravidei și partenerului acesteia sprijin emoțional, confort fizic și asistență, atât în ceea ce privește obținerea informațiilor în timpul sarcinii, dar și în timpul aducerii pe lume a copilului și postpartum. Aceasta nu deține competențe medicale si nu trebuie sa influenteze deciziile mamei in ceea ce priveste travaliul și nașterea.

Doula nu poate substitui sub nicio formă personalul medical specializat.

Cu toate acestea, gravida din Iași a decis sa nască acasă, asistată doar de doula. Femeia mai născuse o dată în 2016, prin cezariană. În timpul nașterii au apărut complicații după ce capul fătului a rămas blocat.

Pacienta declară că i s-au explicat verbal riscurile naşterii la domiciliu şi ale uterului cicatricial de către persoana numită doulă, dar nu a semnat vreun act oficial.

În Triajul Spitalului, pacienta se prezintă cu membrane rupte spontan, declarativ, la ora 19:30 – 20:00, examenul local relevând col cu dilataţie completă, prezentaţie craniană occipito-sacrată blocată la strâmtoarea inferioară, suferinţă fetală acută.

A fost necesară aplicatie de forceps la strimtoarea superioară a bazinului cu rupturi de canal molae matern si traumatism cranian minor”, a declarat medicul Mircea Onofriescu, cadru medical in cadrul Maternitatii Cuza Voda din Iasi, potrivit adevarul.ro

Imediat dupa nastere, femeia in varsta de 31 de ani a cerut sa fie externata, cu toate ca starea sa de sanatate nu era buna. Desi i s-au explicat riscurile si eventualele complicatii, femeia a parasit unitatea medicala pe propria raspundere.

Medicul Onofriescu a mentionat ca lauza prezenta si semne de depresie postpartum. Unitatea sanitara a facut o plangere penala impotriva doulei care a asistat-o pe ieseanca la nastere.

În ultima lună, două gravide care au născut natural după ce, anterior, născuseră prin cezariană, au murit. Una dintre ele la un spital privat din Constanţa şi alta la Rădăuţi.

 

Actualitate