Sănătate

Mircea Timofte, președinte OAMGMAR: „ Nu suntem sindicat. Vom încerca să introducem o cotizație unică și să renunțăm să mai organizăm cursuri”

Peste 1300 de asistenți medicali au semnat, până acum, o petiție pentru excluderea taxei către OAMGMAR sau reducerea ei la 10 lei pe lună.

Scris de 
 pe data 
14 noiembrie, 2019

Aceștia consideră că Ordinul Asistenților Medicali nu le apară drepturile și nu au niciun avantaj în urma cotizației achitate lunar, care este în valoare de 1% din salariul de bază (media între 40 și 50 lei lunar).

O altă nemulțumire a asistenților medicali constă în faptul că asistenții medicali sunt nevoiți să achite contravaloarea cursurilor care să le aducă cele 30 de credite necesare necesare avizării Certificatului de membru și cer ca toate cursurile de pregătire și perfecționare profesională să fie gratuite.

Pentru a lămuri aceste aspecte, am stat de vorbă cu președintele Ordinului Asistenților Medicali, Mircea Timofte.

– Ce se întâmplă cu această taxă pe care asistenții medicali o plătesc către OAMGMAR? Poate fi ea eliminată sau redusă?

Problema pleacă de la faptul că mulți nu cunosc legislația, nu știu care este de fapt rolul Ordinului Medical. Trebuie precizat încă din capul locului că noi nu suntem mișcare sindicală. Nu strângem bani din cotizații pentru a face cadouri de Crăciun, pentru a da ajutoare în caz de urgență sau pentru a-i apăra pe asistenții medicali în instanță.

Noi avem o activitate reglementată de Parlamentul României și ca să ne putem face treaba avem nevoie de filiale cu personalitate juridică în toate județele, avem nevoie de angajați, de programe informatice, de personal specializat. Toate acestea necesită bani, iar Parlamentul spune că activitatea OAMGMAR este finanțată din contribuțiile lunare ale asistenților medicali. Nu îi obligă nimeni să se afilieze la Ordinul Medical, dar nici nu vor putea practica vreodată această meserie în aceste condiții. Fără noi, asistenții medicali nu au avea cum să profeseze deoarece nu ar avea cine să îi autorizeze.

 – Să înțelegem că fără cotizații OAMGMAR nu poate exista, și dacă OAMGMAR nu există asistenții medicali nu s-ar putea autoriza…

Da. Dacă am face cotizația 10 lei, atunci ar trebui să concediem personal, să ne restrângem activitatea și atunci oare cine va fi afectat? Tot asistentul medical care are nevoie de la noi de certificate, de adeverințe, de autorizare. Sunt organizații în care se așteaptă și 8 luni pentru o hârtie.

Noi ne facem treaba acum, majoritatea sunt mulțumiți, dar nu poți să satisfaci toate dorințele… Ei spun acum că e mare cotizația de 1% din salariul de bază. Vom propune o cotizație fixă, pe care să o plătească și cel cu 10.000 de lei salariul și cel cu 3000 de lei, dar cu siguranță atunci vor sări alții care se vor simți nedreptățiți.

– Dar de unde pleacă acest demers împotriva OAMGMAR?

Toată povestea pleacă de la dezastrul din școlile post-liceale sanitare, care scot pe bandă rulantă analfabeți. Au venit atât de multe promoții care nu știu să scrie și să citească, dar care cred că au doar drepturi pentru că și-au cumpărat o diplomă. Ei bine, ca să profeseze, trebuie să se autorizeze, trebuie să se pregătească profesional continuu, deoarece pe mâna lor vor încăpea viețile oamenilor.

– Asistenții medicali cer să fie gratuite cursurile de pregătire profesională. Cum comentați?

Asistenții medicali, ca și multe alte profesii, sunt obligați prin directive naționale și europene să facă pregătire continuă. Legea îi obligă! Pentru a le veni în ajutor și a nu pierde timp, am venit în întâmpinarea asistenților medicali cu aceste cursuri. Pentru asta trebuie să plătim lectori, formatori, sunt costuri care trebuie suportate de beneficiari.

Cursurile de formare profesională sunt o obligație a profesionalistului. Vrem să renunțăm la această formă de ajutor, să își caute singuri cursuri, să își obțină creditele și la noi doar să vină cu certificatele doveditoare. Mai ales că potrivit legii, angajatorul are obligația de a asigura angajaților accesul la aceste cursuri de perfecționare. Nu e nicio problemă, dacă așa vor asistenții medicali așa vom face…  

Actualitate