Ministrul Alexandru Rafila a anunțat când se va încheia epidemia de gripă și că numărul îmbolnăvirilor a scăzut
Epidemia de gripă se manifestă în continuare asupra populației și mulți dintre noi ne întrebăm când se va termina. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că numărul cazurilor de gripă din România este în scădere și estimează că epidemia se va încheia în două săptămâni.
Potrivit ministrului Alexandru Rafila, epidemia de gripă se va încheia în două săptămâni, precizând că doar în ultima săptămână îmbolnăvirile au fost mai puține cu 25%. Potrivit datelor oficiale raportate de ministru, în ultima săptămână au fost 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii și cazuri de gripă, față de 140.000 câte erau cu o săptămână în urmă.
„Am prezentat cu acuratețe datele pe viroze și, așa cum am estimat, numărul acestora a început să scadă. În ultima săptămână a scăzut cu 25 la sută, o scădere importantă, de la aproape 140.000 la 100.000. Așteptăm ca acest trend descresccător să continue și odată cu aceasta să se termine şi problemele inclusiv cazurile grave sau decesele să se reducă“, a declarat Rafila, duminică seară, pentru Prima News.
„Mai suntem în epidemie, dar scăderea aceasta care este destul de rapidă este clar că reprezintă un trend descrescător care va duce în două-trei săptămâni la eliminarea situaţiei de epidemie cu care ne confruntăm. Cred că în două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă“.
Gripa: Cauze și simptome
Gripa este o boală infecțioasă cauzată de virusul gripal. Se transmite prin aer, prin tuse sau strănut, dar și prin atingerea obiectelor contaminate sau a suprafețelor contaminate. Simptomele gripei includ febră, frisoane, dureri de cap, tuse, dureri de gât, dureri musculare și oboseală.
Măsuri pentru a preveni epidemia de gripă
Pentru a preveni răspândirea virusului gripal, autoritățile sanitare recomandă următoarele măsuri:
- Vaccinarea anuală împotriva gripei
- Igiena regulată a mâinilor cu apă și săpun sau soluții sanitare
- Evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave
- Acoperirea gurii și nasului atunci când se tușește sau se stranută
- Evitarea atingerii feței cu mâinile nesterilizate
Citește și:
- Medicii atenționează: numărul cazurilor de gripă și viroză în creștere! 18 decese cauzate de gripă într-o săptămână
- Porgram pilot. A început vaccinarea antigripală în farmaciile din țară
- Triere epidemiologică la nivelul unităților școlare din județul Constanța. Ce măsuri a luat Inspectoratul Școlar Județean
- Alexandru Rafila
- epidemia de gripa
- gripa
- virusul gripal