Educaţie

Mii de profesori și-ar putea pierde posturile. Guvernul reduce numărul de ore din învățământ

Un proiect de lege depus in Parlament va duce la reducerea numarului de ore din invatamant. Guvernul ar putea incerca sa compenseze cheltuielile mai mari cu salarizarea prin renuntarea la unii dintre profesori.

Scris de 
 pe data 
11 decembrie, 2018

Aceasta este forma in care a fost depus proiectul:

Articol unic. – Alineatul (1) al articolului 66 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, numarul 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

(1) Numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este in medie 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar, in medie 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial si in medie 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal. Aceste ore sunt alocate atat pentru predare si evaluare, cat si pentru invatarea in clasa, asistata de cadrul didactic, a continuturilor predate„.

Prin initiativa legislativa sustinuta de 39 de senatori, se urmareste reducerea numarului de ore la ciclul gimnazial. Practic, se merge pana la taierea a 9 ore pe saptamana la gimnaziu.

Chiar si de la clasa pregatitoare dispar 2 ore. Aceasta reducere a numarului de ore ar putea avea drept consecinta concedierea unor profesori.

Astfel, daca in prezent elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe saptamana, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe saptamana, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe saptamana, potrivit noii legi numarul mediu de ore acordate claselor de gimnaziu va fi de 25.

La fel, la invatamantul primar unde elevii au 22 de ore la clasa a IV-a, situatia se va schimba, iar profesorii vor preda 20 de ore.

La nivel national va fi vorba despre un numar mare de profesori, care isi vor pierde orele. Deocamdata nu exista nicio declaratie oficiala despre concedierea unor cadre didactice.

De asemenea, ramane de vazut daca proiectul de lege va fi votat si promulgat de presedinte.

 

Actualitate