Mii de bugetari „piloși“ concediați și înghețarea salariilor demnitarilor. Ce alte măsuri pregătește Guvernul Orban
Guvernul Orban a anunțat o serie de măsuri menite să țină în frâu cheltuielile bugetare, fără tăierea salariilor și a pensiilor oamenilor de rând. Deficitul bugetar poate fi menținut la un nivel de 4% din Produsul Intern Brut și în 2020, dacă se iau o serie de măsuri, considerate „de bun simț”, fără niciun fel de austeritate pentru cetățeni, transmite adevarul.ro
Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor demnitarilor la nivelul actual, concedierea funcţionarilor care şi-au obţinut posturile pe grade de rudenie sau a celor fără experienţă şi interdicţia cumulării pensiei cu salariu de la stat.
Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că în perioada următoare vor fi făcute evaluări pentru fiecare minister în parte pentru ca angajaţii fără experienţă să fie concediaţi.
„Cei care sunt clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor trebui să-şi vadă de drum. (…) Am vorbit de exemplu cu ministrul Dezvoltării Regionale, care mi-a spus că în interiorul instituţiei pe care o conduce, la nivel de demnitate se face o reducere cu 40%, la nivel de conducere a instituţiei, o reducere cu 30%, iar la nivel de execuţie, o reducere de 20%. Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune ‘acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem”, a spus Turcan.
Potrivit ultimelor statistici postate pe data.gov.ro, în luna august 2018, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice, era de 1,19 milioane de persoane, din care 765.063 erau angajaţi în administraţia publică centrală, adică în ministere, autorităţi, consilii şi agenţii de stat, Parlament, Administraţia prezidenţială, institute, unităţi sanitare şi de învăţământ şi case de pensii şi de şomaj sau ajutoare sociale.
Acestora li se adaugă alte 428.358 de persoane plătite din fondurile autorităţilor publice locale, cum ar fi unităţi de învăţământ preuniversitar, autorităţi executive locale şi unităţi sanitare finanţate de primării.
Raportat la o restructurare de 20% din numărul angajaţilor administraţiei publice centrale (cei 765.000) înseamnă că, în urma evaluărilor efectuate de Guvern 153.000 de angajaţi ai statului vor fi puşi pe liber.
Concedierea unei părţi din angajaţii statului nu este însă singura măsură luată în calcul de Executiv pentru diminuarea cheltuielilor statului. Premierul Ludovic Orban a declarat ieri că Guvernul va îngheţa salariile demnitarilor la nivelul aflat în plată în prezent, explicând că această măsură va fi luată fie prin legea bugetului, fie prin ordonanţă de urgenţă.
”Ştiţi foarte bine că veniturile, indemnizaţiile celor care ocupă funcţii de demnitate publică sunt plătite în raport cu salariul minim pe economie. Şi ce decizie am luat: se va majora salariul minim pe economie, să nu crească şi salariile celor care deţin funcţii de demnitate publică”, a declarat Ludovic Orban.
Articol complet pe adevarul.ro