Mesajul publicat pe site-ul DNA, în plin protest împotriva OUG pe Justiție
Procurorii DNA au decis marți să protesteze față de ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției. În deschiderea site-ului a fost postat un mesaj uriaș, care ocupă tot ecranul.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au apelat la o formă de protest inedită față de ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției.
În deschiderea site-ului a fost postat următorul mesaj uriaș, care ocupă tot ecranul:
”DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată”.
site-ul poate fi accesat AICI.
Decizia de a posta respectivul mesaj a fost luată de către Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției, așa cum reiese din comunicatul de presă transmis de DNA: ”Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt”.
De asemenea, într-un comunicat de presă, Direcția Națională Anticorupție precizează faptul că în urma ședinței procurorilor DNA, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, s-au adoptat câteva măsuri.
Astfel, DNA susține demersul parchetului General de a cere Avocatului Poporului de sesizare a CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019.
Totodată, ministrului Justiției i se va transmite o scrisoare deschisă în care i se va cere să explice ”modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă”.
Nu în ultimul rând, vor fi sesizați reprezentanții GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală.
Măsurile adoptate în Adunarea generală a DNA:
”1. Susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A
2. Susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019
3. Solicitarea ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.
4. Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă
5. Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.
6. Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt.”
Deşi sistemul judiciar este într-o criză fără precedent, cei de la putere nu sunt dispuşi să renunţe la modificarea legilor justiţiei.
Reprezentanţii DIICOT au luat o decizie fără precedent: procurorii DIICOT au anunţat că îşi suspendă activitatea, ca formă de protest. Astfel, de marți până pe 8 martie, în intervalul orar 8-12, vor fi soluţionate doar urgențele.
Protestele afectează de câteva zile sistemul judiciar. Zeci de magistraţi din toată ţara au ieşit şi luni pe scările parchetelor.
Procurorul general a sesizat şi el, după opoziţie, Avocatul Poporului, singurul care poate contesta la CCR ordonanţa de urgenţă.
Între timp, după o zi extrem de tensionată, ministrul Justiției spune că a găsit soluţia: ”Abrogrăm articolul 54”, a anunțat Toader.
Adică cel care le permitea judecătorilor să acceadă la o funcţie de şef de parchet. Tudorel Toader mizează şi pe o mai bună comunicare şi spune că de acum înainte Consiliul Superior al Magistraturii va avea 5 zile la dispoziţie pentru a da avizul consultativ. Celalalte articole, contestate de magistraţi, rămân însă în vigoare.
- DNA
- ordonanta justitie
- OUG 7
- proteste magistrati
- PSD