Actualitate

Medicii ne liniștesc: Dacă doar facem baie în mare și nu bem apa, nu luăm holeră! „Avem permanent o dată la câţiva ani mici izbucniri de holeră pe litoralul românesc”

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Cătălin Apostolescu, spune că atâta timp cât doar facem baie în apa mării și nu o bem nu avem de ce să ne facem griji fiindcă nu vom lua virusul holeric.

Scris de 
 pe data 
21 iunie, 2023

Isteria holerei din apa mării de pe litoralul românesc este combătută de medicii specialiști prin mai multe argumente, dar și sfaturi pentru turiști. Spre exemplu, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Cătălin Apostolescu, spune că atâta timp cât doar facem baie în apa mării și nu o bem nu avem de ce să ne facem griji fiindcă nu vom lua virusul holeric.

În plus, spune acesta, nici holera nu mai este ce era odată, în sensul că boala nu mai reprezintă forme atât de grave. Iar pentru ca temerile turiștilor să fie risipite definitiv, medicul ne spune că „în România avem permanent o dată la câţiva ani mici izbucniri de holeră, fie în Deltă, fie pe litoralul românesc”, informează digi24.ro.

„Toate aceste boli se transmit pe cale fecal-orală, deci e nevoie ca oamenii să înghită sau să bea apă din mare, ceea ce din câte ştiu eu oricum nu era recomandabil nici până acum. Dacă doar ne îmbăiem în apa mării, nu există niciun pericol”, a declarat Cătălin Apostolescu într-o emisiune la Prima News, menționând totodată că holera, în prezent, este o boală ușoară.

„Vibrionul holeric este adaptat să trăiască şi în apele uşor sărate de pe litoral. El este întâlnit destul de frecvent. Noi în România avem permanent o dată la câţiva ani mici izbucniri de holeră, fie în Deltă, fie pe litoralul românesc. Ce trebuie să ştie oamenii este că holera din 2023 nu mai este holera de la 1850, sunt forme uşoare de boală. O altă recomandare, pe lângă aceea de a nu bea sau nu înghiţi apă de mare, este să evite fructele de mare crude, ceea ce în cazul litoralului românesc iar nu este vorba. Nu aveam stridii care să crească în Marea Neagră şi să le consumăm crude”, a mai spus Cătălin Apostolescu.

Actualitate