Sănătate

Medicii avertizează: Jocul Fortnite are efecte teribile asupra copiilor. „Este ca și cum ai avea un copil dependent de droguri”

Cel mai popular joc video al momentului, Fortnite, a făcut peste 200 milioane de „victime” în întreaga lume, avertizează specialiștii, care atrag atenția că acest joc are efecte asupra creierului și comportamentului copilului asemănătoare drogurilor: deviații grave de comportament, izolare socială, porniri violente, dependență.

Scris de 
 pe data 
3 aprilie, 2019

Specialiști în sănătatea copiilor din întreaga lume, inclusiv medici pediatri și psihologi, au vorbit pentru prima oară public despre impactul pe care jocul Fornite îl are asupra copiilor, comparând acest joc cu efectele dependenței de droguri. Copiii nu mai dorm, nu mai au niciun randament la școală și își neglijează complet temele, renunță la orice activitate sportivă, dar mai ales devin violenți.

Specialiștii susțin că perioadele îndelungate petrecute în fața acestui joc plin de violență provoacă în cele din urmă „gaming addiction”, o dependență de joc similară cu cea a jucătorilor de jocuri de noroc sai a dependenților de droguri.

Michael Rich, directorul unei clinici din cadrul Spitalului de Copii Boston, a povestit pentru publicația Boston Globe despre impactul jocului Fortnite asupra copiilor.
„Copiii nu mai dorm. Nu mai merg la școală. Au renunțat la orice activitate socială, cei mai mulți au renunțat la activitățile sportive în care erau implicați pentru a putea juca acest joc. Am avut un copil care a distrus mașina părinților cu un ciocan după ce a crezut că aceștia i-au încuiat în ea consola de joc”, a povestit dr. Michael Rich. Acesta spune că dependența de acest joc este atât de puternică încât copiii au nevoie de medici sau terapeuți pentru a trece peste această adicție, informează Daily Mail.

Mai mult decât atât, în unele cazuri, copiii au fost aduși de părinți atât de deshidratați și slăbiți încât s-a crezut inițial că erau bolnavi fizic. Apoi s-a constatat după parcurgerea tuturor etapelor de evaluare medicală că de fapt copiii nu mâncau cu zilele pentru putea juca fără întrerupere.

Psihologii spun că, în asemenea cazuri, au de muncă foarte mult și cu părinții, din neglijența cărora se ajunge de cele mai multe ori în această situație. „Este la fel cum ai lucra cu părinții unui copil dependent de droguri”, spune unul dintre terapeuți.

Adesea, părinții se justifică spunând că și înainte copiii lor petreceau mult timp în fața calculatorului / televizorului, însă specialiștii atrag atenția că aceste noi jocuri conțin elemente ce pot crea cu ușurință dependență. Avansul tehnologic a făcut ca aceste jocuri să fie mult mai interactive, iar utilizatorii mai implicați, astfel încât au senzația că ei trăiesc cu adevărat acțiunea din joc.

„Manipularea psihologică stimulează creierul și îl antrenează în acea realitate virtuală. În plus, dezvoltatorii acestor jocuri folosesc tacticile ascunde din cazul aparatelor de jocuri de noroc, oferindu-le jucătorilor, din când în când, recompense”, spune psihologul Douglas Gentile.

Deși jocul Fortnite este gratuit, dezvoltatorul acestuia, „Epic Games Inc. a încasat în doar doi ani de la utilizatori peste 1,2 miliarde de dolari. Cei mai mulți, peste 68%, au plătit pentru a-și procura în cadrul jocului arme, mișcări de dans și elemente pentru a-și personaliza personajele. Media cheltuită de un jucător Fortnite, în 2018, a fost de 84,67 dolari americani.

Actualitate