Educaţie

Medic pediatru: „Când nu loviți copiii, eliminați rădăcinile violenței într-o societate”. Cât de mult rău poate face o palmă la fund?

Începând de săptămâna trecută, în Franța a devenit ilegală „bătaia la fund” a copilului. „Legea palmei la fund”, așa cum au numit-o francezii, interzice părinților orice formă de manifestare violentă sau în forță asupra copilului, inclusiv palma la fund, sau folosirea unui limbaj nepotrivit sau amenințător.

Scris de 
 pe data 
7 decembrie, 2018

Inițiativa parlamentarilor francezi vine la doar câteva zile după ce în Suedia s-a adoptat o lege mult mai dură potrivit căreia părinții pot fi urmăriți penal timp de 40 de ani inclusiv pentru că și-au urecheat copiii. De asemenea, legislația suedeză este foarte aspră cu părinții, care își pot pierde copiii pentru cele mai mici acte de violență asupra celor mici, inclusiv verbale. Deși este catalogată drept excesivă, legislația suedeză în domeniu a dat rezultate extraordinare.

„În Suedia, un copil își poate denunța părinții dacă l-au agresat inclusiv după 40 de ani de la comiterea acelor fapte, iar justiția îi va trage la răspundere. Aici toate pedepsele sunt interzise”, spune pediatru Edwige Antier. ” Ei bine, în Suedia, rezultatele școlare sunt printre cele mai bune din țările europene, iar crima s-a prăbușit până la punctul în care închisorile sunt goale astăzi”, spune medicul pediatru, care oferă și o explicație:„când nu loviți copiii, eliminați rădăcinile violenței într-o societate. Un copil care nu știut ce înseamnă bătaia, violența, să fie agresat fizic sau verbal, nu va deveni un adult violent„.

În spiritul acestei legislații, Suedia este țara cu una dintre cele mai scăzute rate de criminalitate, iar faptele comise cu violență tind spre zero. Cu toate acestea, sunt voci în societatea suedeză care susțin că legile sunt de multe ori prea aspre și nu se justifică în toate situațiile să rupi copiii din familie.

În Franța, „Legea palmei la fund” a fost aprobată cu 51 de voturi pentru, unul împotrivă și doar 3 abțineri. Cu toate acestea, și aici există destul de multe voci în societatea civilă care atrag atenția asupra pierderii totale a controlului asupra copilului.

„Problema nu e că interzici părintelui să îi dea o palmă la fund, ci că îi bagi copilului ideea în cap că el este intangibil, că are doar drepturi și nimeni nu îi poate face nimic. Aici este marele pericol, mai ales în contextul în care milioane de familii franceze au probleme în a-și educa și ține sub control copiii. Ne pierdem și ultima fărâmă de autoritate asupra copilului și nu pentru că nu îi putem bate, majoritatea nu o făceam nici înainte, ci pentru că ei vor ști că suntem vulnerabili în fața lor. Și tot copiii vor avea de pierdut pe termen lung”, a explicat Emmanuelle Ménard, singurul deputat francez care a votat împotrivă.

 

 

 

Actualitate