Sănătate

Medic: Inima unui tânăr de 20 ani, care bea cola din clasa a VI-a, arată ca cea a unui bătrân de 80 ani. Energizantele, și mai periculoase

Kelly Knox/Stocksy

Medicii trag un semnal de alarmă după ce tot mai mulți pacienți cu vârste de 17-18 ani, la 20-22 ani, ajung în stare gravă la spital sau chiar își pierd viața în urma unui infarct miocardic acut.

Scris de 
 pe data 
8 august, 2022

Specialiștii spun că acest deznodământ tragic nu vine din senin, așa cum suntem tentați mulți să credem, ci este o consecință a consumului mare de băuturi pe bază de cofeină și energizante, de la vârste foarte mici. Spre exemplu, spun medicii, inima unui tânăr de 20 de ani, care bea zilnic cola din clasa a VI-a, arată ca cea unui bătrân de 80-90 de ani. Iar de aici până la infarct nu rămâne decât un singur pas.

În cazul băuturilor energizante lucrurile sunt și mai grave. Acestea sunt atât de puternice și nocive încât, pur și simplu, se rup mușchii inimii.

„De peste cinci – şase ani a scăzut limita la care se produce infarctul miocardic acut. Noi învăţaserăm că până la vârsta de adult tânăr, undeva la peste 30 ani, nu prea există infarct. Or acum sunt destul de frecvente la 17 ani, la 18 ani la 20, la 22 ani“, a spus medicul Dragoş Toader, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, potrivit adevarul.ro.

Specialiștii spun că principa cauză a acestei situații este consumul de substanţe excitante nervos, mai exact produse de tip cola sau energizante. „Ei beau deja din clasa a IV-a – a V-a, până ajung în clasa a VIII-a se obişnuiesc deja cu 2 litri de cola pe zi, pe 24 ore. De aceea se şi produc fenomenele acestea medicale, infarctul în special, la 19, la 20 ani. Inima, care are o funcţie de pompă, ajunge la un tânăr de 20 ani, care bea, să zic, din clasa a VI-a cola, ca la un bătrân de 80-90 ani, asta se întâmplă din punct de vedere medical“, a precizat medicul, pentru „Adevărul“.

CITEȘTE ȘI: Psihiatru: „Părinții permisivi dau naștere unei generații de monștri. A spune NU unui copil nu este același lucru cu a-l bate”

Dr. Dragoş Toader spune că nu recomandă părinţilor să le permită copiilor lor consumul de băuturi cu conţinut de cofeină mai devreme de vârsta adolescenţei. „Energizantele sunt mult mai periculoase, deoarece concentraţiile în substanţele vasodilatatoare şi excitante sunt mult mai mari, iar organismul, nefiind obişnuit, automat reacţionează într-un anume mod. De obicei infarctul se produce, accidentul vascular cerebral, ruptură cardiacă, ruptură aortică…“, a mai declarat medicul Dragoș Toader.

Actualitate