Constanța Sănătate

Medic din Constanța, către negaționiști: Dacă știți mai bine decât mine „în ale medicinei“, vă rog să vă tratați singuri

Din ce în ce mai mulți medici din țară ajung să fie revoltați de modul în care unii dintre pacienți refuză nu doar vaccinarea, ci și simpla testare pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Medicii de familie din localități se confruntă cu un val de scepticism din partea oamenilor și aleg să se facă auziți pe rețelele sociale, încercând să transmită un mesaj de conștientizare cu privire la situația gravă generată de ignoranța față de efectele pandemiei de COVID-19.

Scris de 
 pe data 
12 octombrie, 2021

La momentul publicării acestui articol, 12 octombrie, la nivelul județului Constanța, incidența transmisă de autorități era de 6,76 la mia de locuitori, cu 490 noi cazuri raportate în ultimele 24 de ore. La nivelul țării, era raportat un nou record de infectări: peste 16.743 şi 442 de decese, în 24 de ore.

Medicul de familie Ștefana Zamfir, din comuna Lumina, face un apel la responsabilitate și îi îndeamnă pe localnicii înscriși la cabinetul ei, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați, măcar să se testeze. Ea se alătură medicilor din România care transmit pulbic mesaje de avertizare cu privire la dezastrul epidemiologic din țara noastră.

Nu condiționez vis-a-vis de vaccin (alegerea este a fiecăruia, eu fiind vaccinată), pentru că nu este acesta un impediment în a trece prin cabinet. Dar când aveți simptome (care se încadrează în definiția de caz pentru infecția cu COVID – febră, frison, cefalee, fatigabilitate, dureri musculare, durere în gat, vărsături, diaree) și eu va rog să vă testați (gratuit prin 112) și primesc răspunsuri de genul: nu există alte boli?, nu am COVID, m-a tras curentul, am anemie, am fost la pescuit, am tăiat lemne, am…, am… Vă rog frumos, nu-mi jigniți inteligența și, mai ales, cei 20 de ani de activitate ca medic de familie!“, a scris medicul.

În comuna Lumina, pe 12 octombrie, incidența raportată era de 6,75 la mia de locuitori, cu 81 de noi persoane depistate pozitiv.

Credeți că vă vreau „răul“, ca va internez în spital, că vă rețin și vă vaccinez împotriva voinței dv? Dacă considerați că știți mai bine decât mine „în ale medicinei“, vă rog să vă tratați singuri, să vă eliberați rețeta, concedii medicale, scutiri pentru copii, bilete trimitere, etc. Este mult mai ușor și confortabil pentru noi toți, să știm că suntem negativi pentru SARS-CoV-2 și, astfel, avem grijă și de cei din jurul nostru.

„Știu că este greu, urât, frustrant ceea ce ni se întâmplă, dar trebuie să fim conștienți, responsabili și înțelegători! La cabinet ne este foarte greu (colegă pozitivă, la pat) și telefoanele care curg și noi agitate și pacienții la fel, și… Așteptăm sărbătorile de iarnă! Sa-mi fiți sanatosi!“, a spus Ștefana Zamfir.

În intervalul 11.10.2021 (10:00) – 12.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 442 de decese (226 bărbați și 216 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 442 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, 4 la categoria de vârstă 30-39 ani, 20 la categoria de vârstă 40-49 ani, 34 la categoria de vârstă 50-59 ani, 112 la categoria de vârstă 60-69 ani, 139 la categoria de vârstă 70-79 ani și 131 la categoria de vârstă peste 80 ani.

410 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 10 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 22 de pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Nu sunt raportate decese anterioare intervalului de referință. În intervalul de referință (ultimele 24 de ore) au fost înregistrate 442 decese.

Din totalul de 442 pacienți decedați, 397 erau nevaccinați și 45 vaccinați. Cei 45 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 49 și 91 de ani. 44 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar unul nu a avut comorbidități declarate.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.141. Dintre acestea, 1.667 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 467 sunt minori, 428 fiind internați în secții și 39 la ATI.

Link util: INSP

Actualitate