Externe

Măsuri dure în Europa: limită de 19 grade C în case, închisoare pentru supraîncălzirea locuințelor, curent întrerupt 4 ore pe zi, duș în doi

Cetăţenii elveţieni care îşi supraîncălzesc casele în această iarnă s-ar putea confrunta cu amenzi mari şi 3 ani de închisoare.

Scris de 
 pe data 
13 septembrie, 2022

Europa se pregătește de cea mai grea iarnă din punct de vedere energetic, după ce alimentarea cu gaze din Rusia va fi cel mai probabil sistată. Numeroase state europene, dependente într-o mare proporție de gazele rusești, ar putea ajunge astfel în imposibilitate de a mai putea furniza populației nici măcar energia termică pentru încălzirea locuințelor. Singura soluția asupra cărora au convenit toate statele membre UE este că se impun raționalizări și restricții privind consumul gazelor și energiei electrice și termice.

Primele țări care au anunțat pachete de măsuri în acest sens sunt Elveția și Germania, state puternic afectate de criza gazelor.

Noile propuneri legislative radicale din Elveția prevăd ca cetăţenii să-şi denunţe vecinii pentru supraîncălzirea caselor. Cetăţenii elveţieni care încalcă noile reguli de încălzire ale ţării şi dacă sunt depistaţi că depăşesc temperatura locuinţei peste limita impusă de 19°C în această iarnă, ar putea fi amendaţi zilnic cu 3.000 de franci elveţieni şi ar putea ficondamnaţi la trei ani de închisoare, informează mediafax.ro.

În plus, apa caldă nu trebuie încălzită la mai mult de 60 de grade, iar încălzitoarele electrice portabile, saunele şi piscinele încălzite sunt interzise.

Markus Spörndli, purtător de cuvânt al Departamentului Elveţian de Economie (DEF) a explicat că „încălcările legii privind aprovizionarea ţării sunt întotdeauna contravenţii, chiar […] infracţiuni şi trebuie urmărite din oficiu de cantoane”.

Amenda care va fi aplicată consumatorilor aflaţi că încalcă noile legi energetice va varia de la 30 de franci până la maximum 3.000 de franci pe zi, a spus Spörndli, confirmând că suma va depinde de natura infracţiunii şi de situaţia economică a făptuitorul. În plus, încălcările intenţionate ale orientărilor guvernamentale ar putea duce la condamnarea consumatorilor la închisoare până la trei ani, ceea ce Spörndli spune că guvernul speră să evite.

Duşul în doi va fi necesar, spune Consilierul federal Simonetta Sommaruga. Ea vrea să le arate persoanelor fizice şi companiilor cum pot folosi resursele cu moderaţie în timpul crizei energetice, scrie Switzerland Times.

De asemenea, alimentarea electrică în Elveţia ar putea fi întreruptă timp de câteva ore, în fiecare zi Reuters scrie că Elveţia ar putea recurge la întreruperi de curent de patru ore la nivel regional în cazul în care criza energetică din Europa duce la penurie de energie în iarnă, a declarat un înalt oficial din sectorul utilităţilor.

19 grade C în clădirile publice din Germania

Clădirile publice din Germania ar trebui să fie încălzite la maxim 19 grade Celsius conform legislaţiei planificate pentru a economisi energie, a declarat ministrul Economiei, citat de Sueddeutsche Zeitung şi de The Globe and Mail.

„Clădirile publice, cu excepţia spitalelor şi instituţiilor sociale, desigur, ar trebui să fie încălzite doar la 19 grade”, a spus Robert Habeck pentru ziar. „Sunt necesare mai multe economii şi în lumea muncii”, a spus el, adăugând că acest lucru se discută în prezent cu Ministerul Muncii şi cu alţii.

Actualitate