Mărturii ale constănțenilor umiliți în Urgența Spitalului Județean. „Suntem tratați ca niște cantități neglijabile“
Cazul bătrânei care a murit în Spitalul Județean de Urgență Constanța, după ce a fost lăsată să aștepte 16 ore pe un scaun, a stârnit indignarea și furia a zeci de mii de români. Din ce în ce mai mulți constănțeni povestesc în mediul online experiențele de coșmar pe care le-au trăit în Urgența celei mai mari unități spitalicești din județ, frustrați de faptul că, deși aceste probleme sunt cunoscute, nimeni nu face nimic!
Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Constanța este, de ani de zile, un izvor nesecat de cazuri în care pacienți aduși de ambulanțe sau rude au îndurat umilințe greu de imaginat pentru o țară ce se vrea a fi civilizată, în Uniunea Europeană a secolului XXI.
În timp ce conducerea spitalului ținea o conferință de presă pentru a lămuri cazul bătrânei decedate, după ce a fost lăsată să aștepte 16 ore pe un scaun, în Unitatea de Primiri Urgențe existau în continuare pacienți și însoțitori care aveau de înfruntat lipsa de personal sau de profesionalism a cadrelor medicale.
Redăm mai jos câteva dintre relatările unora dintre constănțenii care au fost nevoiți să pășească în Urgența Spitalului Județean Constanța.
„În condițiile în care bunicul meu a avut tensiunea foarte mare (21,7), am stat 20 de ore ca să-l poată consulta un cardiolog. Din lipsa de personal. Cum este posibil ca aceste cazuri să fie tot mai dese și nimeni să nu facă nimic în privința asta? Este inadmisibil asa ceva. Dar aparent aceasta este țara în care noi, din păcate, trăim și totodată, mai și plătim extraordinar de mult. Nesimțire la cote înalte și dezinteres total din partea medicilor care au făcut un jurământ!“, a povestit Cristina Popa.
„Am avut „impertinența” de a apela la Serviciul de Ambulanță pentru bunicul meu, în varsta de 79 ani. Pe lângă faptul că ambulanța a sosit dupa o oră și 20 min, bunicul meu a trebuit coborât de la etajul 4 de către niște vecini, din cauza lipsei de personal, ambulanța fiind „dotată” cu un paramedic și un sofer.
Ajuns la Spitalul Județean Constanța, în condițiile în care bunicul meu este deja la al treilea accident vascular cerebral, cu 8 tensiune arterială, așteptând să intre la un computer tomograf, doamna doctor de gardă (04.02.2020 ora 18:30) pe un ton impertinent și lipsită de orice fel de empatie față de o ființa umană, ni s-a adresat, citez: „De ce ați sunat la ambulanță? Că noi avem aici cazuri mult mai grave decât o simplă demență!”
Îmi pare rau să va spun, dar am fost șocată. Vorbim de un bătrân de 79 ani, la rândul lui cotizant de zeci de ani la taxele locale și Statul Roman, cu trei AVC-uri la activ, astăzi în imposibilitatea de a se mișca sau vorbi, cu o tensiune arterială 8!
Suntem tratați cu toții ca niște cantități neglijabile, nu suntem respectați indiferent de circumstanțe! Mă întreb oare, trăim în orașul Constanța, în era Uniunii Europene?! Sau suntem cumva într-un sătuc babuin din Africa?“, a scris Diana Andreea.
„Știați voi oara ca spitalul are o politică? Culmea, trebuie respectată. „În orice fel de situație, urgenta trebuie sa aibă minim trei pacienți pe lista de așteptare”, deci ai ocazia să stai și 24 de ore. Eu am stat 18 ore la urgență așteptând în picioare… Deoarece scaune sau paturi numai erau disponibile. În condiția în care m-am dus cu hernie de disc cervicală. De atunci numai trec pe la Spitalul Județean. Părerea mea, optați pentru un spital privat dacă aveți o problemă serioasă.“, a relatat Toni Balan.
„Eu am rămas marcată de faptul că și bunicul meu a fost tratat în ultimul hal în Spitalul Județean, el tot cu demență, exact la al treilea AVC. Mi l-au legat fedeleș de mâini și de picioare precum un porc. Am zis ca înnebunesc… În orice altă țară normal dezvoltată, dacă ai făcut așa ceva, intri la pușcărie ani grei. Nu poți să iei demnitatea unui om în halul ăsta!
La noi asistentele încă se adresează pacienților: „Hai, bre, nea’ Costică, sa-ți înțep curu’“… Ar cam fi cazul să ne schimbăm și noi ca pacienți – Nu să ajungi la urgență și să împarți pumni personalului medical, că te cheamă pe tine Secure sau mai știu eu cum și esti beat, dar și personalul medical sa se ‘updateze’ legilor europene dar și drepturilor omului.“, a scris Andra Cîrstoiu.