Externe

Marea Britanie anunță un plan pentru combaterea știrilor false despre coronavirus

National Health Service (nr. – Serviciul Național de Sănătate) din Marea Britanie lansează o nouă inițiativă de combatere a dezinformărilor legate de coronavirus, la o zi după ce guvernul a anunțat propria unitate de contra-dezinformare, deoarece teoriile conspirației continuă să se răspândească în mediul online și, mai ales, pe rețelele de socializare.

Scris de 
 pe data 
10 martie, 2020

Deocamdată, eforturile serviciului de sănătate sunt axate pe răspândirea de informații exacte despre modul de tratare și prevenire a virusului, care cauzează boala Covid-19, informează The Guardian.

NHS a „combătut sfaturi și dezinformări despre virus în media și online, a lucrat cu Twitter pentru a suspenda un cont fals, care se prezinta ca spital, și care a furnizat informații inexacte despre numărul de cazuri de coronavirus și condamnarea publică a homeopatiilor ce promovează tratamente false”, a declarat un purtător de cuvânt al instituției, citat de publicația britanică.

De asemenea, organizația lucrează cu companii de social media pentru verificarea a peste 800 de conturi aparținând organizațiilor NHS, pentru a se asigura că utilizatorii știu unde pot găsi informații de încredere.

A fost încheiate parteneriate cu Google, Twitter și Facebook pentru a se asigura că utilizatorilor care caută știri despre virus li se oferă opțiunea de a găsi informații precise.

Într-o declarație, vicepreședintele Facebook pentru Europa de Nord, Steve Hatch, a afirmat că rețeaua socială este „hotărâtă” să se asigure că utilizatorii „pot avea acces la informații credibile și precise”.

Subliniind modul în care căutările de materiale relevante pe Facebook și Instagram declanșează informații pop-up de la NHS, el a adăugat: „De asemenea, eliminăm afirmațiile false și teoriile conspiraționale care au fost semnalizate de organizațiile de sănătate și care ar putea provoca daune oamenilor care le cred.

Potrivit The Guardian, dezinformarea bazată pe virus s-a răspândit în mod rapid printre subgrupurile predispuse deja la gândirea conspiratorie. Pe cea mai mare pagină de Facebook anti-5G din Marea Britanie, de exemplu, șapte dintre cele mai recente 10 postări au legat actualizarea telefonului mobil la virus.

Conexiunile sugerate de utilizatori includeau afirmația că liliecii erau „foarte sensibili la frecvențe”, că boala s-a răspândit doar în țările cu acoperire 5G sau că pandemia a fost primul pas într-un plan de interzicere a numerarului în întreaga lume.

 

Actualitate