Actualitate

Majorările salariale ale PSD, spulberate de scumpiri și ROBOR. Angajații la privat, cei mai afectați: s-au ales doar cu scumpirile

Românii plătesc din greu majorările salariale din sistemul bugetar. Practic, ce a dat cu generozitate PSD s-a evaporat imediat prin scumpirile care au venit în valuri, atât la alimente, servicii, combustibili, cât și utilități. Mai mult decât atât, din cauza politicilor fiscale ale Guvernului din ultimul an, ROBOR-ul a scăpat de sub control, ceea ce a dus la creșteri substanțiale ale ratelor bancare. 

Scris de 
 pe data 
11 septembrie, 2018

Astfel, dacă în urmă cu un an, o familie plătea o rată de 1.000 de lei pe lună pentru un credit imobiliar, acum, rata a ajuns la aproximativ 1.300 lei. Mai exact, pe an, va plăti în plus 3.600 de lei.

De asemena, în urmă cu un an, 1 litru de motorină costa aproximativ 4,5 lei. Acum, pentru același carburant, plătim în medie 5,7 lei. Asta înseamnă, la un plin de rezervor de 60 litri o diferență în plus de 70 de lei. Și cum două plinuri abia ajung într-o lună, rezultă o cheltuială suplimentară de aproximativ 140 lei pe lună, ceea ce înseamnă 1.680 lei pe an.

Utilitățile s-au majorat și ele, cele mai mari creșteri fiind la gaze, cu 16% și electricitate 10%. Asta se traduce în medie cu o creștere a cheltuielilor pentru o familie cu aproximativ 50 lei pe lună.

Alimentele s-au scumpit, de asemenea, într-un ritm accelerat.

Rata anuală a inflaţiei a crescut în august la 5,1%, faţă de 4,6% în iulie, după un avans de 4,1% al preţurilor la alimente, de 6,7% la produse nealimentare şi de 2,6% la servicii, a anunţat marţi Institutul National de Statistica.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%.

Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (septembrie 2017 – august 2018) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2016 – august 2017), calculată pe baza IPC, este 4,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,5%.

Inflaţia anuală a scăzut în iulie, la 4,6%, după ce staţionase la 5,4% în mai şi iunie, cel mai mare nivel din februarie 2013, când a ajuns la 5,65%.

Comparativ cu luna iulie, în august preţurile de consum au avansat cu 0,2%, cu un plus de 0,6% la mărfuri nealimentare, de 0,1% la servicii şi o uşoară scădere, de 0,1%, la alimente.

 

Dacă bugetarii vor da pe mere ce-au luat pe pere, adică vor topi creșterile salariale în scumpirile arătate mai sus, și la final vor constata că au ajuns de fapt tot acolo, angajații din sistemul privat sunt loviți în plin de aceste scumpiri. Lor nu li s-au majorat salariile ca în cazul bugetarilor, ba din contră. Peste 1 milion de angajați au înregistrat venituri mai mici după mutarea contribuțiilor de la angajator la salariat. În schimb, toate scumpirile i-au lovit în aceeași măsură ca și pe colegii lor bugetari. În luna iulie, un bugetar câștiga, în medie, cu 800 de lei mai mult decât un angajat din mediul privat, iar diferența va ajunge la 1.200 de lei în următorii 2 ani.

„Ecartul care s-a făcut în sistemul de salarizare între piaţa muncii bugetare şi cea din sistemul economic va crea mari probleme pentru viitor. Este în prezent de 800 de lei pe salarii medii nete, iar pe viitor se estimează, până în 2020, să crească la 1.200 de lei. 1200 de lei pe cursul actual înseamnă 300 euro aproape între cele două salarii nete. Ceea ce va crea o presiune nu atât de convertire către sectorul bugetar ci o presiune de plecare, pentru că nu îşi pot regăsi un viitor decent pentru familiile lor cei din sectorul economic. Această presiune, dacă nu va fi rezolvată, va crea mari disfuncţionalităţi, iar ideea de a aduce din exterior nu va face decât să pună o altă bilă neagră pe România, pentru că vom crea surse suplimentare de dumping social pe piaţa muncii”, a declarat preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hosu.

Actualitate